Carpaccio z pieczonych buraków z rukolą, pieczonymi orzechami i serkiem kozim Tomka Jakubiaka

Carpaccio z pieczonych buraków z rukolą, pieczonymi orzechami i serkiem kozim Tomka Jakubiaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • burak

    5 szt
  • rukola

    100 g
  • miód

    1 łyżka
  • tymianek

    kilka gałązek
  • orzechy włoskie

    mała garść
  • serek kozi

    5 łyżek
  • balsamico

    80 ml
  • TRUSKAWKI MROŻONE

    kilka szt
  • cukier brązowy

    3 łyżek
  • pieprz świeżo mielony

  • oliwa

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Carpaccio z pieczonych buraków z rukolą, pieczonymi orzechami i serkiem kozim Tomka Jakubiaka

Tomek Jakubiaka poleca:
Buraki umyj, zawiń w folię i piecz 20 minut w temperaturze około 200°C. Na patelni rozpuść cukier, dodaj balsamico i truskawki, a następnie zmniejsz ogień i pozostaw, aby sos się zredukował i zgęstniał.
Drugą blachę do pieczenia wyłóż papierem, wysyp orzechy, skrop oliwą i piecz 7 minut.
Gdy buraki się upieką, obierz je i pokrój w plastry. Na patelnię wlej ćwierć szklanki wody, dodaj miód i zioła. Gdy zgęstnieje, dodaj buraki i chwilę delikatnie mieszaj.
Talerz wysmaruj serkiem kozim, na nim rozłóż na płasko buraki. Całość posyp orzechami i rukolą, polej sosem i oliwą, a następnie obficie oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

cookingangelika 13.03.2017 11:53
uwielbiam carpaccio z buraka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat