Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
burak
5 szt -
rukola
100 g -
miód
1 łyżka -
tymianek
kilka gałązek -
orzechy włoskie
mała garść -
serek kozi
5 łyżek -
balsamico
80 ml -
TRUSKAWKI MROŻONE
kilka szt -
cukier brązowy
3 łyżek -
pieprz świeżo mielony
-
oliwa
Przepis i sposób przygotowania Carpaccio z pieczonych buraków z rukolą, pieczonymi orzechami i serkiem kozim Tomka Jakubiaka
Buraki umyj, zawiń w folię i piecz 20 minut w temperaturze około 200°C. Na patelni rozpuść cukier, dodaj balsamico i truskawki, a następnie zmniejsz ogień i pozostaw, aby sos się zredukował i zgęstniał.
Drugą blachę do pieczenia wyłóż papierem, wysyp orzechy, skrop oliwą i piecz 7 minut.
Gdy buraki się upieką, obierz je i pokrój w plastry. Na patelnię wlej ćwierć szklanki wody, dodaj miód i zioła. Gdy zgęstnieje, dodaj buraki i chwilę delikatnie mieszaj.
Talerz wysmaruj serkiem kozim, na nim rozłóż na płasko buraki. Całość posyp orzechami i rukolą, polej sosem i oliwą, a następnie obficie oprósz świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze (1)