Carpaccio z pieczonych buraczków z fetą i mietą

Carpaccio z pieczonych buraczków z fetą i mietą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraczki średniej wielkości

    4 sztuki
  • orzeszki piniowe

    2 łyżki
  • świeża mięta posiekana

    2 łyżki
  • świeża szałwia posiekana

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • feta

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Carpaccio z pieczonych buraczków z fetą i mietą

Piekarnik nagrzej do 190 ºC. Buraczki nieobierane umyj, osusz, każdy osobno zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku, aż będą upieczone, ale ciągle lekko twarde (możesz to sprawdzić widelcem). Gdy buraczki przestygną zdejmij z nich skórkę i pokrój na bardzo cieniutkie plasterki.

Przygotuj dressing: oliwę, sok z cytryny, posiekane świeże zioła i przyprawy dokładnie wymieszaj. Dodaj plasterki buraczków i odstaw na około 30 minut, aby przeszły smakiem sosu.

Na talerzach rozłóż porcje buraczków w plasterkach, posyp pokruszonym serem feta i w razie potrzeby dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Posyp uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.

*czas pieczenia buraczków w piekarniku uzależniona jest od ich wielkości.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Granita 02.11.2013 08:19
wyborne danie
anemon 30.10.2013 21:20
Bardzo dziękuję.
barbara11561 30.10.2013 19:47
pyszna przekąska
alaaa 27.12.2012 18:25
świetnie podane oczy same jedzą
anemon 16.12.2012 20:22
Ja bardzo lubię buraczki w ten sposób zrobione, polecam.
Grazyna0211 15.12.2012 17:12
świetny pomysł na zwykłe buraczki
caralajna 17.07.2012 09:26
myślałam że znam wszystkie sposoby przygotowania buraczków.. :) myliłam się :)
Ewelina38 13.12.2011 19:56
pychotka :P)
IZABELA29 10.11.2011 10:14
bardzo ładnie to wygląda
caroline1983 24.10.2011 12:42
niby zwykłe buraki a jakie z nich mozna wyczarowac danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat