Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Carpaccio wołowe z pomidorami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wołowina 120 g
rukola 60 g
ser grana padano 50 g
parmezan 20 g
oliwa 15 ml
sok z cytryny
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
pomidorki koktajlowe 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Carpaccio wołowe z pomidorami

Kroki postępowania

1
Wołowinę tniemy na bardzo cienkie plastry za pomocą krajalnicy. Wyciskamy sok z cytryny na wołowinę i odstawiamy do lodówki na 5 minut aby mięso się zmacerowało.
Krok 1 - Carpaccio wołowe z pomidorami foto
2
Wrzucamy do miski z wodą rukolę i lekko zatapiamy aby cały piasek potencjalny spłynął na dno miski
Krok 2 - Carpaccio wołowe z pomidorami foto
3
Ścieramy świeży ser Grana Padano na duże, cienkie plastry natomiast parmezan kroimy w kosteczkę.
Krok 3 - Carpaccio wołowe z pomidorami foto
4
Rukolę wyciągamy z wody i suszymy. Dolewamy oliwę z oliwek i mieszamy. Wykładamy na naszą wołowinę którą wcześniej solimy i pieprzymy.
Krok 4 - Carpaccio wołowe z pomidorami foto
5
Umyte i wysuszone pomidory kroimy na połówki i polewamy w małej ilości oliwą z oliwek.
Krok 5 - Carpaccio wołowe z pomidorami foto
6
Do wołowiny z rukolą dodajemy plastry sera Grana Padano oraz kosteczki parmezanu. Dekorujemy pomidorami i całość doprawiamy pieprzem czarnym.
Krok 6 - Carpaccio wołowe z pomidorami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak