Carpaccio wołowe z pomidorami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    120 g
  • rukola

    60 g
  • ser grana padano

    50 g
  • parmezan

    20 g
  • oliwa

    15 ml
  • sok z cytryny

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • pomidorki koktajlowe

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Carpaccio wołowe z pomidorami foto
Wołowinę tniemy na bardzo cienkie plastry za pomocą krajalnicy. Wyciskamy sok z cytryny na wołowinę i odstawiamy do lodówki na 5 minut aby mięso się zmacerowało.
Krok 2 - Carpaccio wołowe z pomidorami foto
Wrzucamy do miski z wodą rukolę i lekko zatapiamy aby cały piasek potencjalny spłynął na dno miski
Krok 3 - Carpaccio wołowe z pomidorami foto
Ścieramy świeży ser Grana Padano na duże, cienkie plastry natomiast parmezan kroimy w kosteczkę.
Krok 4 - Carpaccio wołowe z pomidorami foto
Rukolę wyciągamy z wody i suszymy. Dolewamy oliwę z oliwek i mieszamy. Wykładamy na naszą wołowinę którą wcześniej solimy i pieprzymy.
Krok 5 - Carpaccio wołowe z pomidorami foto
Umyte i wysuszone pomidory kroimy na połówki i polewamy w małej ilości oliwą z oliwek.
Krok 6 - Carpaccio wołowe z pomidorami foto
Do wołowiny z rukolą dodajemy plastry sera Grana Padano oraz kosteczki parmezanu. Dekorujemy pomidorami i całość doprawiamy pieprzem czarnym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat