Przepis i sposób przygotowania na: Carcamusas toledanas - gulasz wieprzowy z Toledo, DS XXIII, odc. 22
Carcamusas toledanas to nazwa która łączy w sobie dwa słowa hiszpańskie:„carcas” (zgredzi, osoby o staroświeckich poglądach) oraz młodych kobiet, nazywanych żartobliwie „musas” (muzy). Nazwa powstała w połowie XX wieku w barze Ludeña w Toledo, gdzie danie było popularne wśród dwóch typów klientów: starszych mężczyzn (carcas) i młodych kobiet (musas).
Jak zrobić carcamusas toledanas?
Cebulę i czosnek drobno ciekamy. Wieprzowinę oraz kiełbasę kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy wieprzowinę i smażymy chwilę. Doprawiamy Solą alpejską warzoną jodowaną drobnoziarnistą Prymat. Całość podlewamy winem i dusimy do odparowania.
Do garnka dodajemy kiełbasę i dolewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy Papryką wędzoną Prymat.
Do garnka dolewamy bulion i całość doprawiamy Oregano suszonym Prymat. Zmniejszamy moc płyty i gotujemy przez ok 15 min. Po tym czasie do gulaszu dodajemy zielony groszek i jeszcze chwilkę dusimy. Gulasz podajemy z grzankami lub przysmażonym chlebem.