Carbonara z łososiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron świderki

    250 gram
  • łosoś wędzony plastry

    200 gram
  • śmietana 18 proc

    300 gram
  • suszone pomidory

    8 szt
  • cebula

    1 szt
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • masło

    2 łyżki
  • wino wytrawne

    200 ml
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • szczypiorek

  • rukola

    30 gram
  • ząbki czosnku

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2. Cebulę kroimy w kosteczkę i wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem szklimy na maśle.
3. Plastry wędzonego łososia tniemy na małe kawałki, wrzucamy do zeszklonej cebuli i smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty.
4. Suszone pomidory miksujemy blenderem na pastę.
5. Do smażącego się łososia dodajemy wino, śmietanę oraz zmiksowane suszone pomidory. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, można dodać szczyptę soli i wszystko energicznie mieszamy.
6. Gotujemy na średnim ogniu, aż sos zacznie gęstnieć (od 5 do 10 minut).
7. Gotowy sos nakładamy na ugotowany makaron, posypujemy rukolą oraz posiekanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jan_mag 18.03.2017 11:11
Pyszności taki makaron
AZgotuj 18.03.2017 10:57
bardzo apetyczne:)
Wafelek2601 18.03.2017 09:10
Smacznie wygląda
Agnieszka-87-25 18.03.2017 06:36
kuszące danie
w mojej kuchni 18.03.2017 00:24
smaczne danie do zjedzenia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat