Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Carbonara z łososiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron świderki 250 gram
łosoś wędzony plastry 200 gram
śmietana 18 proc 300 gram
suszone pomidory 8 szt
cebula 1 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat
masło 2 łyżki
wino wytrawne 200 ml
Pieprz czarny Prymat w młynku
szczypiorek
rukola 30 gram
ząbki czosnku 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Carbonara z łososiem

1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2. Cebulę kroimy w kosteczkę i wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem szklimy na maśle.
3. Plastry wędzonego łososia tniemy na małe kawałki, wrzucamy do zeszklonej cebuli i smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty.
4. Suszone pomidory miksujemy blenderem na pastę.
5. Do smażącego się łososia dodajemy wino, śmietanę oraz zmiksowane suszone pomidory. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, można dodać szczyptę soli i wszystko energicznie mieszamy.
6. Gotujemy na średnim ogniu, aż sos zacznie gęstnieć (od 5 do 10 minut).
7. Gotowy sos nakładamy na ugotowany makaron, posypujemy rukolą oraz posiekanym szczypiorkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jan_mag 18.03.2017 11:11
Pyszności taki makaron
AZgotuj 18.03.2017 10:57
bardzo apetyczne:)
Wafelek2601 18.03.2017 09:10
Smacznie wygląda
Agnieszka-87-25 18.03.2017 06:36
kuszące danie
w mojej kuchni 18.03.2017 00:24
smaczne danie do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak