Caprese z pieczonych buraków i ziemniaków

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na caprese

  • buraki czerwone

    2-3 szt
  • ziemniaki

    2-3 szt
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • oliwa

    2 łyżki
  • rozmaryn Prymat

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

Składniki na sos do caprese

  • oliwa

    3 łyżki
  • woda

    1 łyżka
  • ocet winny czerwony

    1 łyżka
  • musztarda rosyjska

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • sól

  • pieprz

  • posiekane listki tymianku

    1 łyżka

Składniki na ziemniaczane łódeczki otulone boczkiem

  • ziemniaki

    3 szt
  • boczek wędzony

    20 plasterków
  • rozmaryn świeży

    2 gałązki

Składniki na mozzarelle panierowaną

  • ser mozarella

    150 g
  • jajko

    1 szt
  • mleko

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • bułka tarta

    6 łyżek
  • tymianek

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie mozzarelli panierowanej:

Potrzebne będą trzy miseczki. Do pierwszej wsypujemy mąkę i dodajemy ok. ½ łyżeczki soli i trochę pieprzu. Do drugiej wbijamy jajko i dodajemy do niego 2 łyżki mleka – mieszamy aż składniki się połączą. Do trzeciej miseczki wsypujemy bułkę tarta, suszone pomidory i tymianek, mieszamy.

Mozzarellę odsączamy z zalewy i osuszamy na papierowym ręczniku. Jeśli mamy dużą kulkę to kroimy ją w dość duże kawałki. Każdy kawałek sera obtaczamy najpierw w mące, później jajku, a na końcu bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.

Przygotowanie caprese i ziemniaczanych łódeczek:

Ziemniaki na caprese obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki/talarki. Ziemniaki na łódeczki również obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki/księżyce. Wszystkie ziemniaki przekładamy do wysmarowanego oliwą z oliwek (1 łyżka) naczynia żaroodpornego posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem. Kładziemy całe ząbki czosnku.

Buraki myjemy, oczyszczany i nacieramy oliwą z oliwek (1 łyżka). Szczelnie owijamy każdy folią aluminiową.

Przykryte naczynie żaroodporne z ziemniakami i buraki wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45-60 minut (w zależności od wielkości buraków i ziemniaków).

Przygotowanie sosu:

W międzyczasie przygotowujemy sos. W miseczce łączymy oliwę, wodę i ocet winny. Dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Mieszamy aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Buraczki wyjmujemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaczane łódeczki wyjmujemy z naczynia żaroodpornego, czekamy aż trochę przestygną i każdą owijamy plasterkiem boczku, przekładamy do blaszki i zapiekamy aż boczek się zarumieni.

Na talerzu na przemian układamy plasterki buraków i ziemniaków, w środek układamy panierowaną mozzarellę i polewamy sosem. Serwujemy z ziemniaczanymi łódeczkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia7 29.01.2015 15:35
no rewelacja na przystawkę
Ola1984 06.12.2014 10:26
Bardzo fajne połączenie smaków.
Barbara13 05.12.2014 20:53
jak dla mnie rewelacja :)
Kuchnia Marty 05.12.2014 14:49
Dziękuję :)
IwonaDD 05.12.2014 14:46
wygląda obłędnie!
erym 05.12.2014 14:45
piekne podane, danie z ziemniakow nie musi byc nudne...
idealme 05.12.2014 14:23
bardzo smaczne
gosia561 05.12.2014 13:49
bardzo ciekawe
Gracer 05.12.2014 13:35
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat