Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Caprese z pieczonych buraków i ziemniaków

5.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na caprese

buraki czerwone 2-3 szt
ziemniaki 2-3 szt
ząbki czosnku 4 szt
oliwa 2 łyżki
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżka
sól
pieprz

Składniki na sos do caprese

oliwa 3 łyżki
woda 1 łyżka
ocet winny czerwony 1 łyżka
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżka
ząbki czosnku 2 szt
sól
pieprz
posiekane listki tymianku 1 łyżka

Składniki na ziemniaczane łódeczki otulone boczkiem

ziemniaki 3 szt
boczek wędzony 20 plasterków
rozmaryn świeży 2 gałązki

Składniki na mozzarelle panierowaną

ser mozarella 150 g
jajko 1 szt
mleko 2 łyżki
mąka 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek
tymianek 1 łyżka
sól
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Caprese z pieczonych buraków i ziemniaków

Przygotowanie mozzarelli panierowanej:

Potrzebne będą trzy miseczki. Do pierwszej wsypujemy mąkę i dodajemy ok. ½ łyżeczki soli i trochę pieprzu. Do drugiej wbijamy jajko i dodajemy do niego 2 łyżki mleka – mieszamy aż składniki się połączą. Do trzeciej miseczki wsypujemy bułkę tarta, suszone pomidory i tymianek, mieszamy.

Mozzarellę odsączamy z zalewy i osuszamy na papierowym ręczniku. Jeśli mamy dużą kulkę to kroimy ją w dość duże kawałki. Każdy kawałek sera obtaczamy najpierw w mące, później jajku, a na końcu bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.

Przygotowanie caprese i ziemniaczanych łódeczek:

Ziemniaki na caprese obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki/talarki. Ziemniaki na łódeczki również obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki/księżyce. Wszystkie ziemniaki przekładamy do wysmarowanego oliwą z oliwek (1 łyżka) naczynia żaroodpornego posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem. Kładziemy całe ząbki czosnku.

Buraki myjemy, oczyszczany i nacieramy oliwą z oliwek (1 łyżka). Szczelnie owijamy każdy folią aluminiową.

Przykryte naczynie żaroodporne z ziemniakami i buraki wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45-60 minut (w zależności od wielkości buraków i ziemniaków).

Przygotowanie sosu:

W międzyczasie przygotowujemy sos. W miseczce łączymy oliwę, wodę i ocet winny. Dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Mieszamy aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Buraczki wyjmujemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaczane łódeczki wyjmujemy z naczynia żaroodpornego, czekamy aż trochę przestygną i każdą owijamy plasterkiem boczku, przekładamy do blaszki i zapiekamy aż boczek się zarumieni.

Na talerzu na przemian układamy plasterki buraków i ziemniaków, w środek układamy panierowaną mozzarellę i polewamy sosem. Serwujemy z ziemniaczanymi łódeczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 29.01.2015 15:35
no rewelacja na przystawkę
Ola1984 06.12.2014 10:26
Bardzo fajne połączenie smaków.
Barbara13 05.12.2014 20:53
jak dla mnie rewelacja :)
Kuchnia Marty 05.12.2014 14:49
Dziękuję :)
IwonaDD 05.12.2014 14:46
wygląda obłędnie!
erym 05.12.2014 14:45
piekne podane, danie z ziemniakow nie musi byc nudne...
idealme 05.12.2014 14:23
bardzo smaczne
gosia561 05.12.2014 13:49
bardzo ciekawe
Gracer 05.12.2014 13:35
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak