Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Caprese wg Buni

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mozzarella 1 kulka średnia
pomidor 1 sztuka-duży
koperek 1 łyżka drobno pokrojonego
oliwa 2 łyżki
sól 1 szczypta do smaku
sok z cytryny 1 kilka kropli do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 szczypta do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Caprese wg Buni

Kroki postępowania

1
Pokroić mozzarellę w plastry ,
Krok 1 - Caprese wg Buni foto
2
tak samo postąpić z pomidorem.
Krok 2 - Caprese wg Buni foto
3
Przygotować dresing mieszając oliwę z koprem, sokiem z cytryny, pieprzem , szczyptą soli .
Krok 3 - Caprese wg Buni foto
4
Układać na przemian plastry mozzarelli i pomidora aż do wyczerpania plasterków. Polać dresingiem.
Krok 4 - Caprese wg Buni foto
5
Klasyka - w wersji oryginalnej zupełnie mi nie odpowiada . Raz , że bazylia mnie drażni ( używam tam gdzie już muszę ) .Dwa , że mozzarella jest moim zdaniem nijaka . Pewnie obrażą się na mnie jej miłośnicy ale przypomina mi smakiem nieudany twaróg ( taki domowy , który za mocno został podgrzany i jest lekko ,,gumowaty").Doceniam jej walory przy zapiekaniu ( w połączeniu z innymi serami ) . Ostatnio zupełnie przypadkiem odkryłam , że mozzarella jest jednak jadalna w wersji zbliżonej do caprese .
Krok 5 - Caprese wg Buni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak