Przepis i sposób przygotowania na: Cappucino z pianką
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając kawę i cappucino.
Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier i ubijamy, aż się rozpuści. Dodajemy żółtka i czekoladę, dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Pieczemy w temp. 170 st ok 35-45 min.(u mnie standardowa blaszka prostokątna) Studzimy i przekrawamy na pół.
MASA:
Cappucino zalewamy 1/4 szklanki worzącej wody, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Ucieramy masło dodając na przemian masę jajeczną i zimne cappucino.
PIANKA:
Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach zimnej wody (ok 5 min). Cappucino zalewamy 1/4 szklanki wrzącej wody i mieszamy z namoczoną żelatyną, studzimy.Zimne mleko ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy zimne cappucino z żelatyną.
PRZEKŁADANIE:
1/2 ciasta - 1/2 masy - beza - 1/2 masy - 1/2 ciasta - pianka
Całość posypujemy startą czekoladą.