Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cappucino z pianką

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 6 szt
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
czekolada gorzka 3/4 tabliczki
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
cappucino czekoladowe 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa
jajko 4 szt
cukier 1 szklanka
masło 250 g 1,5 kostki
cappucino czekoladowe 4 łyżki
spody bezowe
Pianka:
mleko skondensowane niesłodzon 0,5 litra
cappucino czekoladowe 6 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
wiórki czekoladwe do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Cappucino z pianką

CIASTO:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając kawę i cappucino.
Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier i ubijamy, aż się rozpuści. Dodajemy żółtka i czekoladę, dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Pieczemy w temp. 170 st ok 35-45 min.(u mnie standardowa blaszka prostokątna) Studzimy i przekrawamy na pół.
MASA:
Cappucino zalewamy 1/4 szklanki worzącej wody, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Ucieramy masło dodając na przemian masę jajeczną i zimne cappucino.
PIANKA:
Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach zimnej wody (ok 5 min). Cappucino zalewamy 1/4 szklanki wrzącej wody i mieszamy z namoczoną żelatyną, studzimy.Zimne mleko ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy zimne cappucino z żelatyną.
PRZEKŁADANIE:
1/2 ciasta - 1/2 masy - beza - 1/2 masy - 1/2 ciasta - pianka
Całość posypujemy startą czekoladą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 04.02.2014 21:39
chętnie bym sie poczęstowała!;)
Katarzyna34 06.01.2014 14:18
musi być pyszne
Kuchenka 05.01.2014 21:11
wyśmienite!!!
maciek7 05.01.2014 21:02
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak