Cappuccino

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    10
  • cukier

    2 szklanki
  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • woda

    9 łyżek
  • olej

    9 łyżek

Krem

  • margaryna

    1
  • cukier puder

    1 1/2 szklanki
  • żółtko jajek

    2
  • serek danio

    4
  • mleko w proszku

    25 dag
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • woda

    1/2 szklanki

Poncz

  • woda gorąca

    3 szklanki
  • cappuccino orzechowe

    5 łyżeczek
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżeczki

Dodatkowo

  • biszkopty okrągłe

    1 1/2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cappuccino foto
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i żółtka. Następnie wodę i olej. Gdy składniki ładnie się połączą, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na przygotowaną wcześniej brytfankę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy z termoobiegiem ok 35-40 minut.
Krok 2 - Cappuccino foto
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Następnie porcjami dodajemy mleko w proszku i serki Danio. Na koniec wystudzoną żelatynę.
Krok 3 - Cappuccino foto
Z biszkopta ściągamy wierzchnią warstwę. Kroimy na pół.
Krok 4 - Cappuccino foto
Kawę i cappuccino rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Gdy przestygnie nasączamy jednego placka.
Krok 5 - Cappuccino foto
Wilgotnego placka smarujemy cienko kremem. Na masę wykładamy ściśle biszkopty nasączane w ponczu z kawy.
Krok 6 - Cappuccino foto
Na biszkopty wykładamy krem, zostawiamy jedynie troszkę na wierzchnią warstwę. Przykładamy drugim biszkoptem. Nasączamy ponczem, smarujemy resztą masy i posypujemy cappuccino.
Smacznego!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 05.11.2016 17:34
Wygląda wybornie
dodi 24.10.2016 12:02
apetycznie wygląda
agnieszka214 24.10.2016 10:26
same słodkości

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat