Cappuccino

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Pyszny deser dla niespodziewanych gości - ciasto cappuccino.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    5 szt.
  • cukier

    1 szklanka
  • budyń waniliowy

    1 szt.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki

Masa waniliowa:

  • żółtko

    4 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • cukier puder

    1 szklanka
  • margaryna

    1 szt.
  • serek homogenizowany waniliowy

    3 szt.
  • mleko w proszku

    1.5 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • woda

    0.5 szklanki

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe

    100 gramów
  • Biszkopty

    250 gramy
  • cappuccino orzechowe

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiać przez sitko i połączyć z masą za pomocą łyżki. Piec 25 min w 170°C. Po upieczeniu nasączamy cappuccino.

 

2. Masa waniliowa: Żółta, jajko i cukier puder utrzeć do białości. Margarynę utrzeć i dodać stopniowo utarte jajka. Następnie dodać serki homogenizowane na przemian z mlekiem w proszku. Na koniec dodajemy rozpuszczalną i lekko stężałą żelatynę, zmiksować.

3. Pół masy wylać na biszkopt, na to wyłożyć nasączone w cappuccino biszkopty i resztę masy. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat