Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cappuccino

5.0
(48)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszny deser dla niespodziewanych gości - ciasto cappuccino.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 szt.
cukier 1 szklanka
budyń waniliowy 1 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 0.5 szklanki

Masa waniliowa:

żółtko jajek 4 szt.
jajko 1 szt.
cukier puder 1 szklanka
margaryna 1 szt.
serek homogenizowany waniliowy 3 szt.
mleko w proszku 1.5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda 0.5 szklanki

Dodatkowo:

wiórki kokosowe 100 gramów
Biszkopty 250 gramy
cappuccino orzechowe 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Cappuccino

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiać przez sitko i połączyć z masą za pomocą łyżki. Piec 25 min w 170°C. Po upieczeniu nasączamy cappuccino.

 

2. Masa waniliowa: Żółta, jajko i cukier puder utrzeć do białości. Margarynę utrzeć i dodać stopniowo utarte jajka. Następnie dodać serki homogenizowane na przemian z mlekiem w proszku. Na koniec dodajemy rozpuszczalną i lekko stężałą żelatynę, zmiksować.

3. Pół masy wylać na biszkopt, na to wyłożyć nasączone w cappuccino biszkopty i resztę masy. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak