Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Caponata

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1 bakłażan
2 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
garść zielonych oliwek
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka octu winnego
sól
pieprz
oliwa
opcjonalnie: oliwa extra virgin

Przepis i sposób przygotowania na: Caponata

Bakłażana kroimy w mniejsze kawałki (nie za małe) i smażymy na oliwie do zrumienienia. Pod koniec smażenia dorzucamy pokrojone w plasterki czosnek i cebulę. Po minucie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory, całe oliwki, doprawiamy octem, solą, pieprzem i oregano, smażymy około 10-15 minut. Na koniec całość posypujemy natką i mieszamy. Ja przed podaniem, "skropiłam" caponatę jeszcze oliwą extra virgin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kokoszka
kokoszka 17.02.2017 15:32
bardzo ciekawy pomysł
2milutka 14.02.2017 13:06
smaczne danie
Malinka 14.02.2017 12:57
Ależ smaczna propozycja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak