Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannoli z pistacjami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 3 łyżki
kakao 1 łyżeczka
cynamon 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
olej 3 łyżki
ricotta 500 g
cukier puder 3/4 szklanki
ekstrakt z wanilli 1 łyżeczk
skórka z pomarańczy 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżeczka
roztopiona czekolada 1 łyżka
drobno posiekane pistacje 1 garsc
roztopiona czekolada 50 g
cukier puder 1 sztuka
wino deserowe 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Cannoli z pistacjami

Kroki postępowania

1
Mieszamy mąkę, cukier zwykły,kakao, cynamon i sól. Dodajemy wino i olej i mieszamy za pomocą miksera. Następnie zagniatamy ręcznie elastyczne ciasto. Wkładamy do woreczka i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej, wykrawamy koła
Krok 1 - Cannoli z pistacjami foto
2
nakładamy na natłuszczone foremki do cannoli. Smażymy na rumiano w głębokim tłuszczu ok 1 minuty.
Krok 2 - Cannoli z pistacjami foto
3
Ostudzone rurki maczamy w czekoladzie i obtaczamy w pistacjach.

Ricottę mieszamy z cukrem pudrem, czekoladą, skórką z pomarańczy i sokiem z limonki oraz ekstraktem z wanilli.
Krok 3 - Cannoli z pistacjami foto
4
Za pomoca szprycy nadziewamy rurki wciskając krem z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem.
Krok 4 - Cannoli z pistacjami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 24.01.2013 09:56
ale fajne!
rosik93 23.01.2013 23:42
Musi być dobre.
jasiek 23.01.2013 22:42
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak