Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Cannoli z pistacjami

5.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Przepis na deser włoski - cannoli z pistacjami. Cannoli to kruche rurki wypełnione kremem z ricotty, obsypane pistacjami.

Składniki:

mąka pszenna
2 szklanki
cukier
3 łyżki
kakao
1 łyżeczka
cynamon Prymat
1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
olej
3 łyżki
ricotta
500 gramów
cukier puder
3/4 szklanki
ekstrakt z wanilli
1 łyżeczka
skórka z pomarańczy
1 łyżka
sok z cytryny
1 łyżeczka
rozpuszczona czekolada mleczna
1 łyżka
pistacje posiekane
1 garść
rozpuszczona czekolada mleczna
50 gramów
cukier puder
1 łyżka
wino deserowe
3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Cannoli z pistacjami

Kroki postępowania

1

Mieszamy mąkę, cukier zwykły, kakao, cynamon i sól. Dodajemy wino i olej i mieszamy za pomocą miksera. Następnie zagniatamy ręcznie elastyczne ciasto. Wkładamy do woreczka i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej, wykrawamy koła.

Krok 1 - Cannoli z pistacjami foto
2

Nakładamy na natłuszczone foremki do cannoli. Smażymy na rumiano w głębokim tłuszczu ok. 1 minuty.

Krok 2 - Cannoli z pistacjami foto
3
Ostudzone rurki maczamy w czekoladzie i obtaczamy w pistacjach.

Ricottę mieszamy z cukrem pudrem, czekoladą, skórką z pomarańczy i sokiem z limonki oraz ekstraktem z wanilli.
Krok 3 - Cannoli z pistacjami foto
4

Za pomocą szprycy nadziewamy rurki, wciskając krem z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem.

Krok 4 - Cannoli z pistacjami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 24.01.2013 09:56
ale fajne!
rosik93 23.01.2013 23:42
Musi być dobre.
jasiek 23.01.2013 22:42
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak