Cannelloni z mięsem mielonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • makaron rurki

  • mięso mielone

    500 g
  • pomidory krojone z puszki

  • cebula

  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • przecier pomidorowy

    4 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • sól i pieprz

  • bazylia

  • oregano

  • olej do smażenia

sos beszamelowy

  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    200 ml
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cannelloni z mięsem mielonym foto
1. Cebulę obieramy, myjemy i drobno siekamy. Rozgrzewamy olej i smażymy cebulkę na złoty kolor.
Krok 2 - Cannelloni z mięsem mielonym foto
2. Dodajemy mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż się zarumieni.
Krok 3 - Cannelloni z mięsem mielonym foto
3. Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Całość razem dusimy.
Krok 4 - Cannelloni z mięsem mielonym foto
4. Pomidory z puszki przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i blenderujemy. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Surowy makaron cannelloni faszerujemy wcześniej przygotowanym mięsem mielonym i układamy na dnie naczynia.
Krok 5 - Cannelloni z mięsem mielonym foto
5. Przygotowujemy beszamel: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy cienkim strumieniem mleko cały czas mieszając. Przygotowanym sosem zalewamy makaron. Naczynie wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 25-30 min. Podajemy na gorąco.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 07.03.2015 11:47
Smakowite :)
AgaS10 05.03.2015 19:14
Lubię takie dania:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat