Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni z miesem i grzybami pod beszamelem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podstawowe

makaron rurki 300 g
mięso mielone wieprzowe 500 g
cebula biała 1 szt
czosnek 1 ząbek
oliwa 2 łyżki
pieczarki 300 g
wino czerwone wytrawne 100 ml
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

sos beszamelowy

masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 1,5 szklanki
ser żółty 100 g
Pieprz biały mielony Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni z miesem i grzybami pod beszamelem

Pieczarki myjemy. Zalewamy winem i woda tak aby były przykryte. zagotowujemy. Skręcamy ogień i pozostawiamy w wpłynie na 10 minut. Siekamy w plasterki. Na rozgranym oleju przesmażamy kilka sekund drobno posiekany lub przeciśnięty czosnek i szybko dodajemy pokrojoną w mała kostkę cebulę. gdy się zeszkli dodajemy mięso. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem i przesmażamy aż zmieni kolor. Dodajemy posiekane grzyby i nieco wywaru w którym się gotowały i pozostawiamy na palniku jeszcze kilka minut.
Sos beszamelowy: Masło roztapiamy w małym garnku, zdejmujemy z palnika i dokładamy mąkę. Dokładnie rozprowadzamy i stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając. Przekładamy ponownie na palnik i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i świeżo stara gałka muszkatołową.
Makaron nadziewamy dość szczelnie nadzieniem mięsno-grzybowym i układamy w natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego. A następnie tworząc druga warstwę. Całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku pod przykryciem w 180 stopniach C przez 20 minut a następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 29.03.2014 16:49
lubię zapiekanki
Jadwiga/Jaga85 29.03.2014 15:51
Takie obiadki lubię:)
Milka100 29.03.2014 15:44
pyszne danie nic dodać nic ująć
halina17 29.03.2014 11:56
Smaczne danie.
Triss 29.03.2014 11:23
uwielbiam takie zapiekanki. prezentuje się apetycznie. ;)
Wacław 29.03.2014 10:34
bardzo pyszne danie ,lubię kuchnię włoską
pajbek 29.03.2014 10:32
Pyszna :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak