Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron lasagne
160 g -
paluszki krabowe
250 g -
sparzony szpinak
50 g -
cytryna
½ szt -
pieprz
1 szczypta -
sól
1 szczypta -
mleko
200 ml -
śmietana
100 ml -
mąka
2 łyżki -
masło
2 łyżki -
gałka muszkatołowa Prymat
1 szczypta -
homar
1 szt -
włoszczyzna
250 g -
koniak
1 łyżka -
koncentratpomidorowy
1 łyżka -
śmietana
20 ml -
czosnek
1 ząbek -
wędzony łosoś
100 (norweski) -
krewetki koktajlowe
150 w zalewie -
parmezan
100 gg
Przepis i sposób przygotowania Cannelloni z farszem krabowym podane z sosem homarowym
Płaty makaronu lasagne ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie, następnie wystudzić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Sos homarowy: obrane i umyte warzywa zalać wodą i zagotować. Do wrzącej wody dodać umytego homara i gotować 20 minut, doprawiając solą. Następnie homara wyjąć z wody, wystudzić, obrać ze skorupy i pozostawić (zostanie dodany do farszu). Warzywa zmiksować z powstałym wywarem, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, zabielić śmietaną i doprawić koniakiem.
Farsz: paluszki krabowe, krewetki, wędzonego łososia, szpinak i mięso homara zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Farsz dokładnie wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Tak przygotowany farsz ułożyć na makaronie i zawijać, formując rulon.
Sos beszamelowy: z mąki i masła przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i śmietaną, zagotować, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W żaroodpornym naczyniu umieścić połowę sosu beszamelowego, na nim ułożyć wcześniej przygotowane cannelloni z farszem krabowym, polać resztą sosu beszamelowego i posypać tartym parmezanem. Zapiekać 15 minut w temperaturze 100-110°C. Po wyjęciu z piekarnika polać ciepłym sosem homarowym i udekorować listkami świeżej bazylii.
Komentarze (8)