Cannelloni z dynią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na makaron

  • mąka

    200 g
  • jajko

    1 szt
  • żółtka

    2 szt
  • woda zimna

    1-2 łyżki
  • oliwa

    1/2 łyżki
  • sól

    1/2 łyżeczki

Reszta

  • dynia

    1 kg
  • szalotka

    1 szt
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • szałwia

    1 pęczek
  • parmezan starty

    20 g
  • masło

    20 g
  • curry

    do smaku
  • papryczka chili

    do smaku
  • boczek wędzony

    10-12 plasterków
  • sos beszamelowy

    100-150 ml
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cannelloni z dynią foto
Dynie pokrój na grube plastry
Krok 2 - Cannelloni z dynią foto
zapiecz ze skórką w piekarniku w 200 stopniach do miekkości ( ok.30 min),
Krok 3 - Cannelloni z dynią foto
następnie obierz ze skórki i zmiksuj polpę pieczonej dyni na krem, skórki wyrzuć
Krok 4 - Cannelloni z dynią foto
Na stolnicę przesiej mąkę, wymieszaj z solą, jajka roztrzep widelcem z oliwą i łyżką wody, w mące zrób dolek i wlewaj jaja jednoczesnie mieszając składniki. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, zawiń w folię w włóż na 30 minut do lodówki
Krok 5 - Cannelloni z dynią foto
Szalotkę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na maśle chwilę, dodaj szałwię, smaż razem 1-2 minuty (uważaj żeby nie przypalić czosnku), następnie dodaj dynię, dopraw solą,curry, chilli ,solą do smaku i smaż jeszcze razem kilka minut, następnie wyłącz źródło ciepła.
Krok 6 - Cannelloni z dynią foto
Wyciąg makaron z lodówki, rozwałkuj cieniutko na 1-2 mm, wytnij płaty o wielkości 10x18 cm
Krok 7 - Cannelloni z dynią foto
obgotuj je 1-2 minuty w osolonym wrzątku, następnie zanurz w zimnej wodzie by zablokować proces gotowania i osusz na ściereczce
Krok 8 - Cannelloni z dynią foto
Każdy płat makaronu zwiń w rulonik by się nie otwierał owiń plasterkiem boczku na środku.
Krok 9 - Cannelloni z dynią foto
Farsz z dynii przełóż do rękawa cukierniczego i napełniaj kolejno domowe canneloni
Krok 10 - Cannelloni z dynią foto
układaj je na blaszce posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia;. wierzch cannelloni, w miejscach bez boczku polej odrobiną beszamelu
Krok 11 - Cannelloni z dynią foto
posyp całość parmezanem
Krok 12 - Cannelloni z dynią foto
dodaj na wierzch jeszcze kilka listków masła i szałwi
Krok 13 - Cannelloni z dynią foto
zapiecz 25-30 minut w 180 stopniach

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 08.11.2014 17:28
świetny przepis, wyglądają pysznie
caralajna 07.11.2014 20:44
sama zrobiłaś ciasto, niesamowite, bardzo fajny pomysł
kloruś 04.11.2014 14:23
bardzo fajny przepis... chętnie bym skosztowała!
Mniam 02.11.2014 17:42
Danie wygląda przepysznie!
mysza75 02.11.2014 16:09
fajna przekąska
Lis 02.11.2014 15:27
Smakowity pomysł:)
Ali 02.11.2014 13:26
Wygląda doskonale! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat