Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni 4 sery pod ziołową kołderką

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Farsz serowy

ser ricotta 200 g
ser pleśniowy typu gorgonzola 100 g
parmezan starty 50 g
ser 25 g pecorino
sól do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
posiekane listki tymianku 1 łyżeczka
szczypiorek 1 łyżeczka

Ziołowy sos beszamelowy

masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
mleko 200 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Inne

cannelloni 6 szt
boczek wędzony 25 g
tymianek 1/2 łyżeczki
szałwia 4 listki
parmezan starty do posypania wierzchu

Porada

Boczek można ominąć;

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni 4 sery pod ziołową kołderką

Kroki postępowania

1
Ricottę, parmezan, pecorino oraz gorgonzolę pokrojoną w małą kostkę umieszczamy w naczyniu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku;
Krok 1 - Cannelloni 4 sery pod ziołową kołderką foto
2
Tymianek, szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do serów, doprawiamy jeszcze ziołami prowansalskimi, mieszamy;
Krok 2 - Cannelloni 4 sery pod ziołową kołderką foto
3
Cannelloni obgotowujemy 3 minuty w osolonym wrzątku;
Krok 3 - Cannelloni 4 sery pod ziołową kołderką foto
4
Makaron odcedzymy, przelewamy zimną wodą i napełniamy farszem serowym przy pomocy rękawa cukierniczego;
Krok 4 - Cannelloni 4 sery pod ziołową kołderką foto
5
Przygotowujemy sos beszamelowy: masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i chwilę smażymy razem, a następnie dodajemy stopniowo mleko, cały czas mieszając;
Krok 5 - Cannelloni 4 sery pod ziołową kołderką foto
6
Doprowadzamy do konsystencji rzadkiego budyniu, doprawiamy solą,pieprzem, ziołami, gałką muszkatałową;
Krok 6 - Cannelloni 4 sery pod ziołową kołderką foto
7
Beszamelem polewamy wierzch nafaszerowanych canneloni; Tymianek, szałwię siekamy i również posypujemy wierzch;
Krok 7 - Cannelloni 4 sery pod ziołową kołderką foto
8
Boczek kroimy w maleńką kosteczkę, obsmażamy 2 minuty i posypujemy wierzch cannelloni pod beszamelem; posypujemy jeszcze odrobiną parmezanu i zapiekamy 20 minut w 200 stopniach;
Krok 8 - Cannelloni 4 sery pod ziołową kołderką foto
9
Smacznego!
Krok 9 - Cannelloni 4 sery pod ziołową kołderką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 08.12.2016 11:09
Wygląda obłędnie
Grazyna0211 31.03.2016 14:46
pyszne danie
Klausia 02.04.2015 23:16
ciekawe to :)
Hrabina w kuchni 30.01.2015 23:53
Pyszny obiadek.
Renata9 28.01.2015 16:27
smaczne jedzonko
Janina 28.01.2015 16:20
Pyszności;)
adelajda 28.01.2015 15:58
tyle sera super :)
Ania84 28.01.2015 15:42
apetyczne rurki :)
Bernadeta1 28.01.2015 15:15
Chętnie bym zjadła taki obiadek
RenataZ-et 28.01.2015 14:49
wygląda przepysznie
Konczi 28.01.2015 14:42
Pysznie wygląda ... aż zgłodniałam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak