Cannelloni 4 sery pod ziołową kołderką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz serowy

  • ser ricotta

    200 g
  • ser pleśniowy typu gorgonzola

    100 g
  • parmezan starty

    50 g
  • ser

    25 g pecorino
  • sól do smaku

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • posiekane listki tymianku

    1 łyżeczka
  • szczypiorek

    1 łyżeczka

Ziołowy sos beszamelowy

  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • mleko

    200 ml
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    szczypta
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku

Inne

  • cannelloni

    6 szt
  • boczek wędzony

    25 g
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • szałwia

    4 listki
  • parmezan starty

    do posypania wierzchu
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cannelloni 4 sery pod ziołową kołderką foto
Ricottę, parmezan, pecorino oraz gorgonzolę pokrojoną w małą kostkę umieszczamy w naczyniu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku;
Krok 2 - Cannelloni 4 sery pod ziołową kołderką foto
Tymianek, szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do serów, doprawiamy jeszcze ziołami prowansalskimi, mieszamy;
Krok 3 - Cannelloni 4 sery pod ziołową kołderką foto
Cannelloni obgotowujemy 3 minuty w osolonym wrzątku;
Krok 4 - Cannelloni 4 sery pod ziołową kołderką foto
Makaron odcedzymy, przelewamy zimną wodą i napełniamy farszem serowym przy pomocy rękawa cukierniczego;
Krok 5 - Cannelloni 4 sery pod ziołową kołderką foto
Przygotowujemy sos beszamelowy: masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i chwilę smażymy razem, a następnie dodajemy stopniowo mleko, cały czas mieszając;
Krok 6 - Cannelloni 4 sery pod ziołową kołderką foto
Doprowadzamy do konsystencji rzadkiego budyniu, doprawiamy solą,pieprzem, ziołami, gałką muszkatałową;
Krok 7 - Cannelloni 4 sery pod ziołową kołderką foto
Beszamelem polewamy wierzch nafaszerowanych canneloni; Tymianek, szałwię siekamy i również posypujemy wierzch;
Krok 8 - Cannelloni 4 sery pod ziołową kołderką foto
Boczek kroimy w maleńką kosteczkę, obsmażamy 2 minuty i posypujemy wierzch cannelloni pod beszamelem; posypujemy jeszcze odrobiną parmezanu i zapiekamy 20 minut w 200 stopniach;
Krok 9 - Cannelloni 4 sery pod ziołową kołderką foto
Smacznego!
IwonaDD
Boczek można ominąć;

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 08.12.2016 11:09
Wygląda obłędnie
Grazyna0211 31.03.2016 14:46
pyszne danie
Klausia 02.04.2015 23:16
ciekawe to :)
Hrabina w kuchni 30.01.2015 23:53
Pyszny obiadek.
Renata9 28.01.2015 16:27
smaczne jedzonko
Janina 28.01.2015 16:20
Pyszności;)
adelajda 28.01.2015 15:58
tyle sera super :)
Ania84 28.01.2015 15:42
apetyczne rurki :)
Bernadeta1 28.01.2015 15:15
Chętnie bym zjadła taki obiadek
RenataZ-et 28.01.2015 14:49
wygląda przepysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat