Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone 500 g
makaron cannelloni 12 rurek
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
papryka czerwona świeża 1 szt
papryka chilli świeża 1 szt
sól i pieprz wedle uznania
bazylia wedle uznania
oregano wedle uznania
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
ser żółty 4 plastry
ser mozarella 220 g

Sos beszamelowy

mleko 400 ml
masło 50 g
mąka 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sól i pieprz wedle uznania
Gałka muszkatołowa mielona Prymat odrobina

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę. Gdy cebula już się zeszkli, dorzucić czosnek, smażyć jeszcze 1 minutę, co jakiś czas mieszając. Dorzucić paprykę i paprykę chilli( pokrojone w drobną kostkę).Następnie dodać mięso mielone, przemieszać kilka razy. Gdy mięso straci już różowy kolor, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i smażyć na małym ogniu do czasu aż sos się nieco zredukuje. Na koniec doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Wyłączyć palnik pozostawić mięso do ostudzenia.

Sos Beszamelowy:
Masło roztopić na małym ogniu w garnuszku, dodać mąkę i cały czas mieszać aż do powstania złotej zasmażki.Do mleka dodać sok z cytryny, pieprz, sól i gałkę muszkatołową.Wlać mleko do zasmażki, cały czas mieszać, doprowadzić sos do zgęstnienia.

Rurki cannelloni napełnić mięsnym farszem (wcześniej można je pogotować ok. 1-2min. w osolonej wodzie - wtedy należy czas pieczenia w piekarniku skrócić do 10-15 minut).Na dnie naczynia żaroodpornego poukładać cannelloni, na wierzch położyć plastry żółtego sera. Całość zalać sosem beszamelowym. Na wierzch zetrzeć mozzarellę. Piec 30-40 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak