Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni
Na patelnię wlewamy olej lub oliwę.
Jak tłuszcz się rozgrzeje, to dodajemy cebulkę i czosnek - przysmażamy na małym ogniu.
Dodajemy startą na średnich oczkach marchewkę i jeszcze chwilę smażymy.
Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy na lekko rumiany kolor.
Dodajemy zioła - bazylię i oregano, a także sól i pieprz do smaku.
Kolejny krok to dolanie przecieru pomidorowego i zagęszczenie całości koncentratem pomidorowym.
Mięso mielone z sosem powinno być dość gęste.
Gotowym "farszem" nadziewamy nasz makaron i układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
Do pozostałego "farszu" dolewamy odrobinę przegotowanej wody, alby sos był bardziej rzadki, ale nie wodnisty!!
Resztą sosu polewamy nasz nadziany makaron i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Po tym czasie posypujemy całość startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 10 min.