Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 16 szt
mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
cebula 1 szt
ząbek czosnku 4 szt
sól do smaku
pieprz
majeranek
jajko 1 szt
bułka czerstwa 1 szt
ser żółty 6 plastrów
groszek konserwowy 1 op
rosół drobiowy 1 l
koncentrat pomidorowy 190 g
cukier 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni

Bułkę namoczyć w wodzie i dobrze osączyć. Do miski wrzucić mięso mielone, osączoną bułkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, zmiażdżony czosnek, jajko, sól, pieprz i majeranek do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Tak przygotowanym farszem nadziewać surowy makaron.

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać w nim nadziane rurki makaronu cannelloni.

Rosół wlać do garneczka, zagotować. Dodać koncentrat i cukier. Tak przygotowanym sosem zalać makaron. Naczynie przykryć.

Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem 35 minut w temp 160 - 170 st C. Po tym czasie naczynie wyjąć, odkryć i na wierzch potrawy ułożyć plastry żółtego sera. Zapiekać jeszcze 10 minut już bez przykrycia.

Wyjąć z piekarnika i porcjami nakładać na talerze. Posypać groszkiem konserwowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 28.09.2015 11:11
bardzo smacznie
Ania67 28.09.2015 10:59
Uwielbiam to danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak