Canelonni w sosie Bolognese pod pierzynką beszamelu.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos beszamelowy

  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • mleko 2%

    0,5 l
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

canneloni

  • makaron rurki

    1 opakowanie
  • mięso mielone wieprzowe

    1/2 kg
  • jajko

    2 szt.
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • bułka namoczona w mleku

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

Sos Bolognesse

  • passata pomidorowa

    500 g
  • Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat

    3 łyżki
  • cebula biała

    1 szt
  • sól do smaku

  • Papryka ostra mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Canelonni w sosie Bolognese pod pierzynką beszamelu. foto
Do garnuszka wlewamy 2 łyżki oleju i rozgrzewamy. W tym czasie cebulkę kroimy na drobniutką kostkę i smażymy do złotego koloru.
Krok 2 - Canelonni w sosie Bolognese pod pierzynką beszamelu. foto
Do przesmażonej cebulki dodajemy całą passatę, przyprawę do pizzy, sól do smaku i paprykę pikantną według smaków. Czekamy aż się całość zagotuje.
Krok 3 - Canelonni w sosie Bolognese pod pierzynką beszamelu. foto
Do miski wrzucamy mięso mielone i przyprawiamy , dajemy bułkę namoczoną . Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Makaron rurki parzymy na kilka sekund we wrzątku. I upychamy w nie mięso.
Krok 4 - Canelonni w sosie Bolognese pod pierzynką beszamelu. foto
Na dno naczynia dajemy sos bolognesse, na nim układamy rurki z mięskiem. Gdy cały rząd mamy zapełniony nie upychamy. Zalewamy kolejną warstwą sosu bolognese i wtedy dalej układamy rurki z mięsem.
Krok 5 - Canelonni w sosie Bolognese pod pierzynką beszamelu. foto
W rondelu dajemy dwie łyżki masła i rozpuszczamy je. A następnie dwie łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy trzepaczką. Do ciepłej substancji na patelni dajemy zimne! mleko! Gdyby mleko byłoby ciepłe, to substancja stała w rondlu misiała by być zimna. I cały czas mieszamy, aż mleko zacznie się gotować i gęstnieć. Wtedy dodajemy gałkę muszkatołową , sól i pieprz. Kilka kawałków sera
Krok 6 - Canelonni w sosie Bolognese pod pierzynką beszamelu. foto
Na kolejną warstwę rurek zalewamy sosem beszamel by wszystko dokładnie przykryć, Gdy zostało nam sosu bolognese możemy go spokojnie wylać na całość dania. Dodajemy kilka kawałków sera na wierzch. Zapiekamy pod folią około 50 minut i 15 minut bez folii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 28.04.2017 22:19
Koniecznie muszę spróbować zrobić
Ela15 13.02.2017 15:01
pyszne danie
gregor# 01.03.2016 21:14
pychota :)
IwonaKa 20.11.2015 22:24
chętnie bym spróbowała tego dania
MAR3STA 14.10.2015 20:04
pyszne danie
dom-agi 28.09.2015 09:28
Pyszne danie!
Motorek 28.09.2015 09:12
pyszne jedzonko
Maridka19 28.09.2015 09:11
Smaczne jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat