Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Canelonni w sosie Bolognese pod pierzynką beszamelu.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Sos beszamelowy

mąka pszenna 2 łyżki
masło 2 łyżki
mleko 2% 0,5 l
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

canneloni

makaron rurki 1 opakowanie
mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
jajko 2 szt.
Kucharek przyprawa uniwersalna
Pieprz czarny mielony Prymat
bułka namoczona w mleku
Bułka tarta klasyczna Prymat

Sos Bolognesse

passata pomidorowa 500 g
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat 3 łyżki
cebula biała 1 szt
sól do smaku
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Canelonni w sosie Bolognese pod pierzynką beszamelu.

Kroki postępowania

1
Do garnuszka wlewamy 2 łyżki oleju i rozgrzewamy. W tym czasie cebulkę kroimy na drobniutką kostkę i smażymy do złotego koloru.
Krok 1 - Canelonni w sosie Bolognese pod pierzynką beszamelu. foto
2
Do przesmażonej cebulki dodajemy całą passatę, przyprawę do pizzy, sól do smaku i paprykę pikantną według smaków. Czekamy aż się całość zagotuje.
Krok 2 - Canelonni w sosie Bolognese pod pierzynką beszamelu. foto
3
Do miski wrzucamy mięso mielone i przyprawiamy , dajemy bułkę namoczoną . Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Makaron rurki parzymy na kilka sekund we wrzątku. I upychamy w nie mięso.
Krok 3 - Canelonni w sosie Bolognese pod pierzynką beszamelu. foto
4
Na dno naczynia dajemy sos bolognesse, na nim układamy rurki z mięskiem. Gdy cały rząd mamy zapełniony nie upychamy. Zalewamy kolejną warstwą sosu bolognese i wtedy dalej układamy rurki z mięsem.
Krok 4 - Canelonni w sosie Bolognese pod pierzynką beszamelu. foto
5
W rondelu dajemy dwie łyżki masła i rozpuszczamy je. A następnie dwie łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy trzepaczką. Do ciepłej substancji na patelni dajemy zimne! mleko! Gdyby mleko byłoby ciepłe, to substancja stała w rondlu misiała by być zimna. I cały czas mieszamy, aż mleko zacznie się gotować i gęstnieć. Wtedy dodajemy gałkę muszkatołową , sól i pieprz. Kilka kawałków sera
Krok 5 - Canelonni w sosie Bolognese pod pierzynką beszamelu. foto
6
Na kolejną warstwę rurek zalewamy sosem beszamel by wszystko dokładnie przykryć, Gdy zostało nam sosu bolognese możemy go spokojnie wylać na całość dania. Dodajemy kilka kawałków sera na wierzch. Zapiekamy pod folią około 50 minut i 15 minut bez folii.
Krok 6 - Canelonni w sosie Bolognese pod pierzynką beszamelu. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 28.04.2017 22:19
Koniecznie muszę spróbować zrobić
Ela15 13.02.2017 15:01
pyszne danie
gregor# 01.03.2016 21:14
pychota :)
IwonaKa 20.11.2015 22:24
chętnie bym spróbowała tego dania
MAR3STA 14.10.2015 20:04
pyszne danie
dom-agi 28.09.2015 09:28
Pyszne danie!
Motorek 28.09.2015 09:12
pyszne jedzonko
Maridka19 28.09.2015 09:11
Smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak