Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Canelloni z dynią i szpinakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szpinak 1 op
makaron canelloni 1 op
sos beszamelowy
biały ser 250 g
przyprawy
dynia 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Canelloni z dynią i szpinakiem

Do takiego Canneloni należy wykonać dwa farsze. Oczyszczoną i obraną dynię należy przysmażyć na masełku. Dynię dusimy tak długo, aż będzie miękka. Przyprawiamy solą, pieprzem, i obiema paprykami. Delikatnie ostygniętą blenderujemy do uzyskania gładkiej masy.

Szpinak również dusimy na masełku z czosnkiem. Po ostygnięciu dodajemy biały ser i uprażony słonecznik. Dokładnie mieszamy.

Faszerujemy rury makaronu pół na pół dynią i szpinakiem. Układamy w naczyniu i oblewamy sosem beszamelowym.
Makaron pieczemy 30-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Na pierwsze 20 minut naczynia można przykryć folią aluminiową. a pod koniec kruszymy gorgonzole i pozwalamy się jej trochę rozpuścić się na grillu z termoobiegiem. Najlepiej jeść delikatnie ostudzone:) by nie poprzypiekać sobie podniebienia:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 27.11.2013 15:24
to świetnie przygotowane danie obiadowe
noninka77 14.11.2013 16:36
takiego jeszcze nie jadłam:)
Rafał10 14.11.2013 16:36
super pomysł... z wielką przyjemnością spróbowałabym Twojego canelloni :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak