Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone z pestkami dyni- z farszem z fileta, parmezanu i pieczarek :)

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 450 gram
drożdże świeże 20 gram
mleko 3,2% 250 ml
sól 1 płaska łyżeczka
oliwa 2 łyżki

Nadzienie

cebula czerwona 1 sztuka
filet z kurczaka 1 sztuka
pieczarki 300 gram
pestki dyni 1 szklanka
sól i pieprz 1\3 łyzeczki
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyzeczki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 0,5 łyzeczki
olej do smażenia 1 łyzka
parmezan starty 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone z pestkami dyni- z farszem z fileta, parmezanu i pieczarek :)

Kroki postępowania

1
Robimy zaczyn z : mleka, maki-1 łyżki , drożdży i cukru. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia .
Krok 1 - Calzone  z pestkami dyni- z farszem z fileta, parmezanu  i  pieczarek :) foto
2
W misce łączymy mąkę z solą .
Krok 2 - Calzone  z pestkami dyni- z farszem z fileta, parmezanu  i  pieczarek :) foto
3
Do mąki dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto.
Krok 3 - Calzone  z pestkami dyni- z farszem z fileta, parmezanu  i  pieczarek :) foto
4
Pod koniec zagniatani dodajemy oliwę z oliwek.
Krok 4 - Calzone  z pestkami dyni- z farszem z fileta, parmezanu  i  pieczarek :) foto
5
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. .
Krok 5 - Calzone  z pestkami dyni- z farszem z fileta, parmezanu  i  pieczarek :) foto
6
W tym czasie cebule drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i razem podsmażamy około 10 minut.
Krok 6 - Calzone  z pestkami dyni- z farszem z fileta, parmezanu  i  pieczarek :) foto
7
Fileta kroimy na mniejsze kawałki -obsypujemy przyprawą do drobiu i podsmażamy.
Krok 7 - Calzone  z pestkami dyni- z farszem z fileta, parmezanu  i  pieczarek :) foto
8
ciasto dzielimy na 4 części -każdy wałkujemy . Nakładamy farsz z pieczarek, fileta , pestki dyni oraz parmezan.
Krok 8 - Calzone  z pestkami dyni- z farszem z fileta, parmezanu  i  pieczarek :) foto
9
Calzone zwijamy i obsypujemy pestkami dyni . Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.Smacznego :)
Krok 9 - Calzone  z pestkami dyni- z farszem z fileta, parmezanu  i  pieczarek :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak