Calzone z leczo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    450 gram
  • sól

    łyżeczka
  • drożdże

    20 gram
  • mleko

    szklanki
  • olej

    2 łyżki
  • leczo

    słoik
  • bazylia

  • sezam

  • ser żółty

    4 plasterki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże.

W dużej misce łączymy mąkę z solą, wlewamy rozczyn, olej i zagniatamy ciasto.

Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1.5 godziny.

Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części.

Na podsypanym mąką blacie każdą część rozwałkowujemy na placek, na połowie układamy 2-3 łyżki leczo (takie "od serca"), przykrywamy plasterkiem sera żółtego i zaklejamy drugą połową ciasta (tak, jak przy lepieniu pierogów). Zlepione pierogi układamy na blaszce (wcześniej należy posmarować ją margaryną i posypać mąką), smarujemy je rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem, bazylią...

Pieczemy w temp. 180st około 20-25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 31.08.2012 08:51
swietny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat