Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
450 gram -
sól
łyżeczka -
drożdże
20 gram -
mleko
szklanki -
olej
2 łyżki -
leczo
słoik -
bazylia
-
sezam
-
ser żółty
4 plasterki
Sposób przygotowania
W dużej misce łączymy mąkę z solą, wlewamy rozczyn, olej i zagniatamy ciasto.
Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1.5 godziny.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części.
Na podsypanym mąką blacie każdą część rozwałkowujemy na placek, na połowie układamy 2-3 łyżki leczo (takie "od serca"), przykrywamy plasterkiem sera żółtego i zaklejamy drugą połową ciasta (tak, jak przy lepieniu pierogów). Zlepione pierogi układamy na blaszce (wcześniej należy posmarować ją margaryną i posypać mąką), smarujemy je rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem, bazylią...
Pieczemy w temp. 180st około 20-25 minut.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się