Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone z kurczakiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na 2 duże calzone

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże świeże 25 g
woda letnia 1 szklanka
olej 2 łyżki
cukier 0,5 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki
oregano

Nadzienie

filet z kurczaka 400 g
przyprawa kebab- gyros Prymat
cebula 1 szt
papryka czerwona 1 szt
ser żółty 150 g
keczup pikantny
oregano
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone z kurczakiem

Ciasto: Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól i cukier. Dolewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki. Ciasto wyrabiamy tak aby było gładkie i elastyczne. Możemy to zrobić również ręcznie. Formujemy kulę i odstawiamy w misce, przykryte ściereczka na 60 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą cześć rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy 26 cm.
Farsz:
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Czerwona paprykę kroimy w kosteczkę, cebule w piórka. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałeczki, przyprawiamy przyprawą kebab gyros. Smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju.
Cały placek ciasta smarujemy keczupem i obsypujemy oregano. Na połowie układamy warzywa - cebulę i paprykę, kurczaka i ser. Nadzienie przykrywamy drugą częścią. Brzegi ciasta zlepiamy i delikatnie podwijamy pod spód, formujemy kształt dużego pieroga. Wierzch obsypujemy oregano, wklepujemy je w ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią gotowe pierogi. Gotowe calzone pieczemy w 200*C przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 13.04.2017 15:24
pyszna propozycja
kuchcik89 11.04.2017 11:46
narobiłaś mi smaka- lubię calzone, ale sama nigdy nie przygotowywałam:)
Malinka 11.04.2017 09:27
Bardzo takie lubię!
Lis 10.04.2017 21:55
Super przepis:)
wwwiolka 10.04.2017 21:16
Bardzo fajny przepis.
agnieszka214 10.04.2017 20:52
Pycha pizza inne wydanie
VioletoweKucharzenie 10.04.2017 20:41
Wyśmienita pizza zawinięta w kształt pieroga. Nadzienie pieroga zależy już tylko od Was. Możecie włożyć do środka dosłownie wszystko to co lubicie. U mnie były to podstawowe składniki jakie miałam pod ręką.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak