Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone z kaszy manny

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże suche 1 paczka
woda letnia 150 ml
kasza manna 300 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
mąka pszenna
cukier 1/2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Porada

Jest to też idealne ciasto na pizze.

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone z kaszy manny

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy kaszę i drożdże. Zalewamy wodą, krótko wyrabiamy ciasto.
Krok 1 - Calzone z kaszy manny foto
2
Formujemy kulę, leciutko posypujemy resztką kaszy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Calzone z kaszy manny foto
3
Rozwałkowujemy ciasto w zależności od potrzeb. Ja wałkowałam na 1-2mm.
Wycinamy krążki.
Krok 3 - Calzone z kaszy manny foto
4
Na środek krążka układamy farsz (u mnie ten z kapusty i grzybów). Lepimy.
Gdyby ciasto było zbyt suche- krawędzie calzonów smarujemy wodą.
Zapiekamy 15-20 minut w piekarniku, w 180 stopniach, do złocistego koloru.
Krok 4 - Calzone z kaszy manny foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lucan 07.03.2015 23:25
czy mąka jest do podsypywania tylko?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak