Calzone z dynią i trzema serami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    400 gram
  • woda ciepła

    220 mililitr
  • drożdże świeże

    20 gram
  • oliwa

    2 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka

Farsz

  • dynia

    600 gram
  • boczek wędzony

    150 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • ser grana padano

    4 łyżka
  • ser żółty gouda tarty

    1 1/2 szklanka
  • ser cheddar

    1/2 szklanka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • sól do smaku

Dodatkowo

  • jajko

    1 sztuka
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i pozostawić do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę wymieszać z solą. Do mąki dodać podrośnięty zaczyn i dwie łyżki oliwy. Zagnieść elastyczne ciasto ręcznie lub w robicie i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Farsz: Dynię (bez skórki) pokroić w kostkę, piec w 180 stopniach na blaszce wyłożonej folią aluminiową przez ok. 10 minut, do czasu aż będzie lekko miękka. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Chwilę smażyć, doprawić pieprzem, ziołami i (ewentualnie) solą. Do boczki dodać podpieczoną dynię, wymieszać.
Ciasto podzielić na 4 równe części (po ok. 165 g na porcje). Ciasto rozwałkować cienko na placki średnicy ok. 20 cm. Na jednej części ciasta ułożyć farsz, posypać serami. Zwinąć w pieroga i dokładnie zlepić brzegi. Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 25 minut do zarumienienia się wierzchu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 06.10.2015 00:45
pyszności!
Jadwiga/Jaga85 16.05.2015 19:45
Nic dodać, nic ująć!PYCHA!
Czarnula666 02.05.2015 14:49
Super pomysł ! :)
norweska20 31.01.2015 21:39
zabieram przepis i już :)
caralajna 02.12.2014 08:33
ale fajny pomysł
Ada-Gaba 05.11.2014 16:19
rewelacyjny przepis
Kolorowa 22.10.2014 20:27
fajny przepis ;)
Maria 70 22.10.2014 20:06
Pyszne...uwielbiam serowe.
IwonaDD 22.10.2014 14:21
jem oczami, taki piękny!!!!!!!!
V_kuchareczka 22.10.2014 13:39
na pewno są przepyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat