Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone po bolońsku

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

3 szkl. mąki pszennej+ok.szkl. ciepłego mleka+3 dkg świeżych drożdży+po 1 łyżeczce soli i cukru+2 łyżki oliwy+1 czubata łyżka zi CIASTO:
dkg sera żółtego, użyłam Mozarelli z bloku 20-30
łyżka oliwy do posmarowania ciasta przed wyrośnięciem 1
mięso mielone drobiowe 30-50 dag
cebula 1 szt.
marchew 1 szt.
koncentrat pomidorowy 2-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone po bolońsku

CIASTO: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. Mąkę (2,5 szkl) przesiać, dodać sól, przyprawy, oliwę, żółtko jajka i masło pokrojone na małe kawałeczki - palcami rozetrzeć tak aby masło nie tworzyło grudek. Następnie wlać rozczyn i zagnieść dość miękkie ciasto, ew. podsypać troszkę mąki. Wyrobione dokładnie posmarować leciutko oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło, na ok. 30-45min.

FARSZ: cebulę i marchewkę oczyścić, cebulę posiekać, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać marchew, podsmażyć. Dodać mięso, smażyć mieszając i rozdrabniając. Kiedy zmieni kolor podlać ok. 1/3 szkl. wody i dusić ok. 20min. Następnie dodać koncentrat i przyprawić, gotować bez przykrycia żeby całość odparowała, ew. ponownie przyprawić - trzeba odparować płyn żeby nie wyciekał. Farsz przestudzić. Ser pokroić w drobną kostkę albo zetrzeć na tarce.

Ciasto podzielić na 2-4 części. Rozwałkować na dość grube placki. Na jednej połowie każdego ułożyć porcję farszu i sera, przykryć drugą połową, zawinąć dobrze brzegi. Ew. ozdobić kawałeczkami ciasta. Posmarować roztrzepanym białkiem. Układać na blasze i piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10-15 min. aby farsz leciutko przestygł - inaczej wypłynie przy krojeniu.
Dobre zarówno na gorąco jak i na zimno.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 17.08.2011 08:01
wspaniałe
czekoladka_m 03.07.2011 19:41
Pychota, jeszcze nigdy nie robiłam calzone, czas to nadrobić!
joanna77 31.03.2011 19:14
wyglądają wyśmienicie
Nina7 17.08.2010 14:28
Wygląda fantastycznie!
SmacznaPyza 21.07.2010 13:39
ucięło mi składniki bo źle wpisałam ... CIASTO: 3 szkl. mąki pszennej+ok.3/4 szkl. ciepłego mleka+3 dkg świeżych drożdży+po 1 łyżeczce soli i cukru+2 łyżki oliwy+1 czubata łyżka zimnego masła+1 żółtko+po 1 łyżeczce granulowanego czosnku i ziół prowansalskich. FARSZ: 30-50dkg mięsa mielonego, drobiowego+1 duża cebula+1 marchewka+3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 30%+przyprawy:sól, pieprz mielony, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, papryka mielona+3-4 łyżki oleju

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak