Calzone - drożdżowe pierogi z piekarnika z kurczakiem i brokułem

Calzone - drożdżowe pierogi z piekarnika z kurczakiem i brokułem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    600 g
  • drożdże świeże

    25 g
  • mleko

    1 1/3 szklanki
  • olej

    3 łyżki
  • sól

Farsz

  • pierś z kurczaka

    500 g
  • brokuł

    1 szt
  • pieczarki

    400 g
  • papryka czerwona

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • sól i pieprz

  • słodka papryka Prymat

  • majeranek Prymat

  • bazylia otarta Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, wlać mleko, olej i drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość.

2. Farsz: Brokuł podzielić na małe różyczki i ugotować na pół miękko. Pieczarki pokroić w plasterki i udusić. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na małej ilości oleju, dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, przyprawić solą, pieprzem, ziołami i usmażyć. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, odcedzony brokuł i pieczarki. Wymieszać i doprawić jeśli jest potrzeba.

3. Ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Każdą z części rozwałkować na cienkie koło. Na połowę każdego nałożyć nadzienie, zostawiając ok. 2 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, farsz przykryć ciastem i uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi przełożyć na blaszkę. Wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 200 stopni ok. 15-20 min. Smacznego :)
dagita
Można podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Następnego dnia można odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

10.11.2015 18:59
Dobre jedzenie.

ada.la

09.01.2015 21:51
ale tutaj pyszności

Konczi

09.01.2015 20:48
wyglądają cudnie i pewnie tak smakują :)

Renataj

09.01.2015 20:44
Uwielbiam drożdżowe pierożki z każdym farszem:)

dagita

09.01.2015 19:13
Polecam jeszcze wersję meksykańską :)

idealme

09.01.2015 18:23
bardzo smaczne

IKrakowianka

09.01.2015 18:04
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat