Drożdże rozpuścić wraz z solą i cukrem w ciepłej wodzie i dokładnie wymieszać. Do miski wlać rozczyn, dodać mąkę, oliwę z oliwek i wszystko dokładnie wyrobić aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto chwilę ugniatać,następnie przełożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na okrąg o grubości około 5mm. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę, posypać solą, pieprzem i podsmażyć na oleju do miękkości aż woda całkowicie odparuje. Szynkę pokroić w paski,oliwki na połówki a ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Sos: koncentrat wymieszać z wodą, keczupem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Środek każdego placka posmarować sosem zostawiając około 2 cm brzegi bez sosu. Na sos wyłożyć podsmażone pieczarki, szynkę, oliwki, ser i posiekaną natkę pietruszki. Placki złożyć na pół i zlepić dobrze brzegi wywijając cześć ciasta na wierzch. Calzone wyłożyć na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia, i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.