Calzone

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Smaczna i pożywna przekąska. Zdrowsza wersja, bo nie smażona. Idealnie doprawiona z sosem czosnkowym pasuje zarówno na drugie śniadanie jak i przyjęcie.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

calzone

  • mąka

    450 dag
  • mleko

    250 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • drożdże suche

    1 opakowanie
  • oliwa

    2 duża łyż.
  • piersi z kurczaka

    1 sztuka
  • pieczarki

    30 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    0.25 sztuka
  • żółta papryka

    0.25 sztuka
  • kukurydza

    1 puszka
  • suszone pomidory

    6 sztuk
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • curry

    1 szczypta
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    1 szczypta
  • mozarella

    20 dag
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do mąki wsypać drożdże, dokładnie wymieszać, dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone pieczarki, doprawić, podsmażyć. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, curry i przyprawą do kurczaka, usmażyć. papryki pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy, pomidory suszone drobniutko posiekać. Wszystkie składniki na farsz dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić do smaku. Można dodać też kilka kropel zalewy z pomidorów suszonych.

Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę i jeszcze raz wyrobić. Rozwałkować cienko i wycinać w cieście spore krążki. Na każdy krążek wykładać startą mozzarellę oraz łyżkę farszu.Złożyć na pół i skleić np. za pomocą widelca. Ułożyć na blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem i piec ok. 30 minut w 180 st. C. Podawać z sosem czosnkowym, najlepiej jeszcze ciepłe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat