Przepis i sposób przygotowania na: Calzone
Do mąki wsypać drożdże, dokładnie wymieszać, dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone pieczarki, doprawić, podsmażyć. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, curry i przyprawą do kurczaka, usmażyć. papryki pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy, pomidory suszone drobniutko posiekać. Wszystkie składniki na farsz dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić do smaku. Można dodać też kilka kropel zalewy z pomidorów suszonych.
Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę i jeszcze raz wyrobić. Rozwałkować cienko i wycinać w cieście spore krążki. Na każdy krążek wykładać startą mozzarellę oraz łyżkę farszu.Złożyć na pół i skleić np. za pomocą widelca. Ułożyć na blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem i piec ok. 30 minut w 180 st. C. Podawać z sosem czosnkowym, najlepiej jeszcze ciepłe.