Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Smaczna i pożywna przekąska. Zdrowsza wersja, bo nie smażona. Idealnie doprawiona z sosem czosnkowym pasuje zarówno na drugie śniadanie jak i przyjęcie.

Składniki:

calzone

mąka 450 dag
mleko 250 ml
sól 1 łyżeczka
drożdże suche 1 opakowanie
oliwa 2 duża łyż.
piersi z kurczaka 1 sztuka
pieczarki 30 dag
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 0.25 sztuka
żółta papryka 0.25 sztuka
kukurydza 1 puszka
suszone pomidory 6 sztuk
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
curry 1 szczypta
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 szczypta
mozarella 20 dag
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone

Do mąki wsypać drożdże, dokładnie wymieszać, dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone pieczarki, doprawić, podsmażyć. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, curry i przyprawą do kurczaka, usmażyć. papryki pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy, pomidory suszone drobniutko posiekać. Wszystkie składniki na farsz dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić do smaku. Można dodać też kilka kropel zalewy z pomidorów suszonych.

Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę i jeszcze raz wyrobić. Rozwałkować cienko i wycinać w cieście spore krążki. Na każdy krążek wykładać startą mozzarellę oraz łyżkę farszu.Złożyć na pół i skleić np. za pomocą widelca. Ułożyć na blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem i piec ok. 30 minut w 180 st. C. Podawać z sosem czosnkowym, najlepiej jeszcze ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak