Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Całuski

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 0,5 szklanki
mąka 30 dag
masło 3 dag
cukier 0,5 szklanki
jajko 1 sztuka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Całuski

Podgrzać miód i dodać do niego mąkę, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Kiedy masa miodowa przestygnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, następnie schłodzić je około 1 godziny.
Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na około 1 cm i wyciąć okrągłe ciasteczka, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem i piec około 8-10 minut w 170st.

20 dag mlecznej czekolady rozpuścić z dodatkiem 2 łyżek mleka i polać nią po wierzchu upieczonych i wystudzonych pierniczków ( można dodatkowo posypać kolorową posypką)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 10.01.2015 15:22
dobre ciasteczka :)
Joannasz3190 10.01.2015 14:12
Pyszności :)
Sroczka 10.01.2015 13:45
Takie pierniczki z chęcią bym zjadła.
bietka 10.01.2015 13:28
to ja poproszę o jednego całuska :)
bhb8 10.01.2015 13:18
wyglądają kusząco :)
wwwiolka 10.01.2015 13:07
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak