Całuski

Całuski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miód

    0,5 szklanki
  • mąka

    30 dag
  • masło

    3 dag
  • cukier

    0,5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podgrzać miód i dodać do niego mąkę, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Kiedy masa miodowa przestygnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, następnie schłodzić je około 1 godziny.
Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na około 1 cm i wyciąć okrągłe ciasteczka, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem i piec około 8-10 minut w 170st.

20 dag mlecznej czekolady rozpuścić z dodatkiem 2 łyżek mleka i polać nią po wierzchu upieczonych i wystudzonych pierniczków ( można dodatkowo posypać kolorową posypką)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 10.01.2015 15:22
dobre ciasteczka :)
Joannasz3190 10.01.2015 14:12
Pyszności :)
Sroczka 10.01.2015 13:45
Takie pierniczki z chęcią bym zjadła.
bietka 10.01.2015 13:28
to ja poproszę o jednego całuska :)
bhb8 10.01.2015 13:18
wyglądają kusząco :)
wwwiolka 10.01.2015 13:07
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat