Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cake Pops -lizaczki ciasteczkowe RENIFERY

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sera mascarpone 125 g
czekolada 0,5 tabliczka
masło miękkie 3 łyżki
kakao 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
patyczki drewniane
precle 1 opakowanie
cukierki m&m 1 opakowanie
czekolada 200 g
ciastka 400 kruche
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Cake Pops -lizaczki ciasteczkowe RENIFERY

Kruszę ciasteczka i ciasta razem. Moją ulubioną mieszanką to herbatniki, biszkopty i zeschłe ciasto Murzynek :) Do tego daję ser, roztopioną czekoladę, masło, kakao, cukier i mieszam łyżką lub mikserem. Na końcu wyjmuję z miski i chwilę zagniatam dłońmi na masę. Chowam do lodówki na ok. 10 minut by się schłodziła. Po wyjęciu formuję kulki wielkości orzecha włoskiego (lub dowolne). W kąpieli wodnej roztapiam czekoladę (nasze 200 g). Biorę patyczek i każdy najpierw maczam w czekoladzie i następnie natychmiast wbijam w kulkę ciasta. Wszystkie kuleczki z patyczkami wkładam do lodówki aż się ostatecznie schłodzą. Obtaczam kulki w roztopionej czekoladzie, polecam dodać troszkę oleju (ta 1 łyżka) lub roztopionego masła, wtedy będzie ładniej spływać z lizaków. Otrzepuję nadmiar czekolady.Wbijam lizaczki w podstawkę lub w durszlak aby ładnie wyschły. Na końcu ozdabiam. Łamię precelki na pół, maczamy końcówkę w czekoladzie i wbijam ostrożnie w każdą kulkę po obu stronach. Na środku przyczepiam m&m’sa - nosek - im więcej kolorów tym lepiej. Dorabiam oczka z białego lukru lub z małych cukiereczków. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak