Przepis i sposób przygotowania na: Cake pops, czyli ciastka na patyczku
Cake pops to bardzo prosta słodkość do zrobienia, idealna na imprezę. Ciasto można dowolnie formować i wykonać z niego różne kształty, na przykład serduszka lub dynie na halloweenową imprezę. Chcesz dowiedzieć się jak zrobić cake pops? Wszystkiego dowiesz się z poniższego przepisu!
Kroki postępowania
Ciasta, babeczki itp. drobno pokruszyć, wsypać do miski, dodać mascarpone, nutellę i dokładnie wymieszać. Z masy uformować dużą kulę i schłodzić w zamrażalce przez 15 minut.
Schłodzone ciasto wyjąć i przy pomocy np. łyżeczki do lodów odmierzać równe porcje i formować kulki. Układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie wstawić na 15 minut do zamrażalnika.
W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuścić 50 g czekolady. Końcówki patyczków zanurzać w czekoladzie i jeden po drugim „wbijać” w kulki mniej więcej do ich połowy. Patyczkami do góry układać cake pops na desce wyłożonej papierem i po raz ostatni schłodzić w zamrażalce przez piętnaście minut.