Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cake pops, czyli ciastka na patyczku

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Cake pops to nic innego jak ciasto na patyczkach, które obtoczone jest różnymi dodatkami, np. posypką lub polewą z lukru. Jest to idealna słodka imprezowa przekąska na wiele okazji: urodziny, wesela, Halloween, baby shower.

Składniki:

Składniki na ciasto:

nutella 70 gramów
serek mascarpone 100 gramów

Polewa:

czekolada 300 gramów
olej 1 łyżka
kolorowe pastylki czekoladowe
kolorowa posypka

Dodatkowo:

masa cukrowa 500 gramów
patyczki do lizaków 25 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Cake pops, czyli ciastka na patyczku

Cake pops to bardzo prosta słodkość do zrobienia, idealna na imprezę. Ciasto można dowolnie formować i wykonać z niego różne kształty, na przykład serduszka lub dynie na halloweenową imprezę. Chcesz dowiedzieć się jak zrobić cake pops? Wszystkiego dowiesz się z poniższego przepisu!

Kroki postępowania

1

Ciasta, babeczki itp. drobno pokruszyć, wsypać do miski, dodać mascarpone, nutellę i dokładnie wymieszać. Z masy uformować dużą kulę i schłodzić w zamrażalce przez 15 minut.

Schłodzone ciasto wyjąć i przy pomocy np. łyżeczki do lodów odmierzać równe porcje i formować kulki. Układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie wstawić na 15 minut do zamrażalnika.

Krok 1 - Cake pops, czyli ciastka na patyczku foto
2

W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuścić 50 g czekolady. Końcówki patyczków zanurzać w czekoladzie i jeden po drugim „wbijać” w kulki mniej więcej do ich połowy. Patyczkami do góry układać cake pops na desce wyłożonej papierem i po raz ostatni schłodzić w zamrażalce przez piętnaście minut.

Krok 2 - Cake pops, czyli ciastka na patyczku foto
3
Pozostałą czekoladę (250 g) roztopić z łyżką oleju w kąpieli wodnej. Część lizaków zanurzać w roztopionej czekoladzie, dekorować kolorowymi posypkami. Pozostałe dekorować lukrem plastycznym. Gotowe wbijać w styropian i przechowywać w lodówce.
Krok 3 - Cake pops, czyli ciastka na patyczku foto

Tak przygotowane pyszności możesz podać w papilotkach na muffinki lub wbić w kawałek styropianu, który możesz dowolnie udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 05.12.2014 20:48
fajny pomysł
jola91 05.12.2014 17:55
Pomysłowe, bardzo mi się podobają
monika141 05.12.2014 17:38
jakie super owieczki
Ola1young 05.12.2014 16:50
fajny deser :)
Kuchnia Marty 05.12.2014 14:50
Cieszę się, że się podobają :D
luna76 05.12.2014 14:12
odjazdowe!!!!
Anna20 05.12.2014 12:36
śliczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak