Przepis i sposób przygotowania na: Butter chicken - murgh makhani
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na dużej patelni rozgrzewamy masło. dodajemy posiekaną cebulę i smażymy na złoto.
Świeżo starty imbir miażdżymy, dodajemy garam masalę, mieloną kolendrę, chili , kminek , posiekany czosnek , sól , kardamon orz pieprz i dokładnie mieszamy.
Wlewamy jogurt i koncentrat pomidorowy.
Wkładamy kurczaka i dokładnie obtaczamy.
Całośc dodajemy do smażonej cebulki i na bardzo wolnym ogniu przesmażamy ok. 5-7 minut cały czas mieszając.
Wlewamy wodę, dodajemy listki laurowe i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec dolewamy śmietankę , zagotowujemy.
Podajemy gorące np. z ugotowanym na sypko ryżem basmati.
Smacznego!