Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
masło klarowane
80 g -
jogurt naturalny
100 g -
przecier pomidorowy
1 łyzka -
udka z kurczaka
4 szt -
woda
100 ml -
śmietana 18 proc
75 ml
PRZYPRAWY
-
imbir starty
1 łyzeczka -
Przyprawa garam masala orientalna Prymat
1 łyzeczka -
kolendra Prymat do smaku
1 łyzeczka -
chili Prymat
1 łyzeczka -
kminek Prymat
0,5 łyzeczki -
czosnek ząbki
1 szt -
sól do smaku
1 szczypta -
kardamon
2 szt -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
2 szt -
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt
Sposób przygotowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na dużej patelni rozgrzewamy masło. dodajemy posiekaną cebulę i smażymy na złoto.
Świeżo starty imbir miażdżymy, dodajemy garam masalę, mieloną kolendrę, chili , kminek , posiekany czosnek , sól , kardamon orz pieprz i dokładnie mieszamy.
Wlewamy jogurt i koncentrat pomidorowy.
Wkładamy kurczaka i dokładnie obtaczamy.
Całośc dodajemy do smażonej cebulki i na bardzo wolnym ogniu przesmażamy ok. 5-7 minut cały czas mieszając.
Wlewamy wodę, dodajemy listki laurowe i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec dolewamy śmietankę , zagotowujemy.
Podajemy gorące np. z ugotowanym na sypko ryżem basmati.
Smacznego!
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się