Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Butter chicken - murgh makhani

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

masło klarowane 80 g
jogurt naturalny 100 g
przecier pomidorowy 1 łyzka
udka z kurczaka 4 szt
woda 100 ml
śmietana 18 proc 75 ml

PRZYPRAWY

imbir starty 1 łyzeczka
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyzeczka
kolendra Prymat do smaku 1 łyzeczka
chili Prymat 1 łyzeczka
kminek Prymat 0,5 łyzeczki
czosnek ząbki 1 szt
sól do smaku 1 szczypta
kardamon 2 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Butter chicken - murgh makhani


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na dużej patelni rozgrzewamy masło. dodajemy posiekaną cebulę i smażymy na złoto.

Świeżo starty imbir miażdżymy, dodajemy garam masalę, mieloną kolendrę, chili , kminek , posiekany czosnek , sól , kardamon orz pieprz i dokładnie mieszamy.

Wlewamy jogurt i koncentrat pomidorowy.

Wkładamy kurczaka i dokładnie obtaczamy.

Całośc dodajemy do smażonej cebulki i na bardzo wolnym ogniu przesmażamy ok. 5-7 minut cały czas mieszając.

Wlewamy wodę, dodajemy listki laurowe i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut mieszając od czasu do czasu.

Pod koniec dolewamy śmietankę , zagotowujemy.

Podajemy gorące np. z ugotowanym na sypko ryżem basmati.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 28.09.2014 18:53
ciekawy przepis
Konczi 28.09.2014 16:04
Ale pięknie wyglądają !! Pyszne kurczakowe pałki :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak