Butter chicken - murgh makhani

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • masło klarowane

    80 g
  • jogurt naturalny

    100 g
  • przecier pomidorowy

    1 łyzka
  • udka z kurczaka

    4 szt
  • woda

    100 ml
  • śmietana 18 proc

    75 ml

PRZYPRAWY

  • imbir starty

    1 łyzeczka
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    1 łyzeczka
  • kolendra Prymat do smaku

    1 łyzeczka
  • chili Prymat

    1 łyzeczka
  • kminek Prymat

    0,5 łyzeczki
  • czosnek ząbki

    1 szt
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • kardamon

    2 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    2 szt
  • liść laurowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na dużej patelni rozgrzewamy masło. dodajemy posiekaną cebulę i smażymy na złoto.

Świeżo starty imbir miażdżymy, dodajemy garam masalę, mieloną kolendrę, chili , kminek , posiekany czosnek , sól , kardamon orz pieprz i dokładnie mieszamy.

Wlewamy jogurt i koncentrat pomidorowy.

Wkładamy kurczaka i dokładnie obtaczamy.

Całośc dodajemy do smażonej cebulki i na bardzo wolnym ogniu przesmażamy ok. 5-7 minut cały czas mieszając.

Wlewamy wodę, dodajemy listki laurowe i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut mieszając od czasu do czasu.

Pod koniec dolewamy śmietankę , zagotowujemy.

Podajemy gorące np. z ugotowanym na sypko ryżem basmati.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 28.09.2014 18:53
ciekawy przepis
Konczi 28.09.2014 16:04
Ale pięknie wyglądają !! Pyszne kurczakowe pałki :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat