Bursztynowe żeberka z karmelizowaną cebulą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka

    500 g
  • cebula

    2 szt
  • cukier kandyzowany

    1 łyzka
  • bulion

    125 ml
  • piwo

    125 ml
  • sól

    1 łyzeczka
  • miód

    1 łyzka
  • musztarda ostra

    1 łyzka
  • olej rzepakowy

    50 ml
  • imbir mielony

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • papryka ostra mielona

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ŻEBERKA :

W garnku z grubszym dnem lub gęsiarce rozgrzewamy olej karotenowy.

Dodajemy posiekaną w piórka cebulę , posypujemy kandyzowanym cukrem i delikatnie złocimy.

Żeberka oczyszczamy i wkładamy do garnka.

Posypujemy solą , pieprzem , papryką i odrobiną imbiru.

Dokładnie mieszamy i obsmażamy z każdej strony.

Zalewamy bulionem oraz piwem.

Na wolnym ogniu dusimy ok. 40-45 minut pod przykryciem obracając od czasu do czasu.

Kiedy żeberka będą już miękkie dodajemy miód oraz musztardę , dokładnie mieszamy i dusimy ok. 3 minutki.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

podajemy gorące!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna152 09.09.2013 17:06
pięknie wygladaja
arbuzowo 19.08.2013 10:46
bardzo ciekawa propozycja
GOSIA18 15.08.2013 12:20
rewelacyjnie się prezentują
Gracer 14.08.2013 21:28
super przepis
Adam/ZUB3R 14.08.2013 21:26
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat