Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
żeberka
500 g -
cebula
2 szt -
cukier kandyzowany
1 łyzka -
bulion
125 ml -
piwo
125 ml -
sól
1 łyzeczka -
miód
1 łyzka -
musztarda ostra
1 łyzka -
olej rzepakowy
50 ml -
imbir mielony
1 szczypta -
pieprz czarny mielony
1 szczypta -
papryka ostra mielona
1 szczypta
Sposób przygotowania
W garnku z grubszym dnem lub gęsiarce rozgrzewamy olej karotenowy.
Dodajemy posiekaną w piórka cebulę , posypujemy kandyzowanym cukrem i delikatnie złocimy.
Żeberka oczyszczamy i wkładamy do garnka.
Posypujemy solą , pieprzem , papryką i odrobiną imbiru.
Dokładnie mieszamy i obsmażamy z każdej strony.
Zalewamy bulionem oraz piwem.
Na wolnym ogniu dusimy ok. 40-45 minut pod przykryciem obracając od czasu do czasu.
Kiedy żeberka będą już miękkie dodajemy miód oraz musztardę , dokładnie mieszamy i dusimy ok. 3 minutki.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
podajemy gorące!
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się