Burito meksykańskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    450 g
  • kostka wołowa

    1 szt.
  • oliwa

    2 łyż.
  • cebula

    3 szt.
  • przecier pomidorowy

    500 ml
  • fasolka czerwona

    1 puszka
  • kukurydza

    1 puszka
  • papryczka chili

    2 szt.
  • krem z suszonych pomidorów

    2 łyż.
  • kumin

    2 łyżecz.
  • kolendra

    1 łyżecz.
  • cynamon

    1 łyżecz.
  • rodzynki

    50 g
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • tortilla

    1 opak.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Burito meksykańskie foto
Na głębokiej patelni rozgrzewam oliwę, dodaję drobno posiekane cebule, podsmażam kilka minut do lekkiego zrumienienia. Dodaję mięso mielone i rozkruszoną kostkę wołową. Smażę kilka minut ciągle mieszając. Dodaję pokrojone drobno papryczki chili czerwoną i zieloną bez pestek.
Krok 2 - Burito meksykańskie foto
Dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki i rodzynki, mieszam. Doprawiam do smaku kuminem, kolendrą, pieprzem i cynamonem. Następnie wlewam przecier pomidorowy, duszę 10-15 minut, aż zgęstnieje całość. Dodaję osączoną kukurydzę i fasolkę z puszki, mieszam. Dodaję krem z suszonych pomidorów do smaku. Gotuję jeszcze ok. 10 minut.
Krok 3 - Burito meksykańskie foto
Gorącym sosem napełniam podgrzane (ciepłe) placki tortilli lub naleśników. Podaję od razu na gorąco z ulubionymi sosami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 24.06.2012 10:20
Fajne
Cukiereczek13 10.04.2012 10:52
smacznie wygląda :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat