Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burgery z łososia na marchewkowym puree

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

BURGERY

filet z łososia 400 g (bez skóry)
jajko
szczypiorek 1 pęczek
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 czubate łyżki (bezglutenowa)
sok z cytryny
sól i pieprz

PUREE MARCHEWKOWE

marchewki 3 duże szt.
masło 1 plaster
sól do smaku

LEKKI SOS CZOSNKOWY

jogurt naturalny 130 g
czosnek 1 ząbek
Koperek suszony Prymat 1 płaska łyżeczka
sok z cytryny
ksylitol
sól i pieprz

DODATKI

szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Burgery z łososia na marchewkowym puree

Kroki postępowania

1
Zdrowe i lekkie burgery, a zarazem smakowite i aromatyczne? Takie właśnie są burgery z łososia przygotowywane bez dodatku tłuszczu i podawane z marchewkowym puree oraz lekkim sosem czosnkowym. Idealna propozycja na zdrowy, lekki i pożywny obiad :)

PRZYGOTOWANIE:

Marchewkę obieramy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Oczyszczony filet z łososia pozbawiamy skóry, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w rozdrabniaczu. Zmieloną rybę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy do niej 2 czubate łyżki bułki tartej (u mnie w wersji bezglutenowej) oraz posiekany szczypiorek, a następnie wbijamy jajko i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 1 - Burgery z łososia na marchewkowym puree foto
2
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie formujemy burgery, które delikatnie spłaszczamy.
Krok 2 - Burgery z łososia na marchewkowym puree foto
3
Uformowane burgery układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 13 - 15 minut.
Krok 3 - Burgery z łososia na marchewkowym puree foto
4
W czasie pieczenia przygotowujemy lekki sos czosnkowy. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony koperek, mieszamy, zakwaszamy delikatnie sokiem z cytryny i doprawiamy całość solą, cukrem brzozowym i pieprzem.
Krok 4 - Burgery z łososia na marchewkowym puree foto
5
Ugotowaną marchewkę odcedzamy i miksujemy ją z dodatkiem masła za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę, którą doprawiamy odrobiną soli.

Gotowe burgery z łososia układamy na marchewkowym puree, polewamy sosem czosnkowym i posypujemy świeżym szczypiorkiem.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Burgery z łososia na marchewkowym puree foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulina2157 01.10.2015 07:25
pyszne i zdrowe
Grazyna0211 30.09.2015 20:34
fajny pomysł
Aannkaa82 30.09.2015 18:34
Ciekawy pomysł :)
bietka 30.09.2015 15:52
smaczne jedzonko i pięknie podane :)
gosia561 30.09.2015 15:38
taka lekka wersja
aginaa 30.09.2015 15:09
musza byc smaczne
Monika-twin 30.09.2015 15:00
super przepis.
Agnieszka-87-25 30.09.2015 14:47
smaczne to jest
luna76 30.09.2015 14:11
mniam, mniam! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak