Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burgery z botwinki z kaszą jaglaną

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

botwinka 2 pęczki
kasza jaglana 3/4 szklanki
cebula czerwona 1 szt.
pestki dyni 0,5 szklanki
sezam 0,5 szklanki
olej 1/4 szklanki
mąka 3 łyżki
sos sojowy 2-3 łyżki
koperek 0,5 pęczka
szczypiorek 0,5 pęczka
imbir 0,5 łyżeczki
kolendra mielona 0,5 łyżeczki
ząbek czosnku 1 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Burgery z botwinki z kaszą jaglaną

Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, wodę odlać i czynność powtórzyć. Następnie wlać 1 1/2 szklanki wody, dodać szczyptę soli i gotować kaszę na minimalnym ogniu do czasu wchłonięcia płynu. Oczyścić, buraczki i łodyżki pokroić w drobną kostkę, zalać niewielką ilością wody i gotować 5 - 8 minut do czasu, aż botwinka będzie miękka. Następnie odcedzić i porządnie odcisnąć. 
Ugotowaną kaszę wymieszać w dużej misce z botwinką i resztą składników. Doprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem, i ponownie dokładnie wymieszać rękami. Formować równej wielkości kotlety i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Burgery piec 20 minut w temp. 200 stopni, następnie obrócić je i dopiekać kolejne 5 - 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 17.02.2016 09:12
Zupełnie coś innego
Alex_M 23.08.2015 12:23
fajny pomysł
Ewa Wojtaszko 08.07.2015 17:01
świetna propozycja!
Aannkaa82 08.07.2015 10:37
bardzo fajny pomysł
Justi2401 08.07.2015 10:36
Rewelacyjny pomysł na bezmięsny obiad :)
Benita 07.07.2015 23:36
Smakowity pomysł
jasiek 07.07.2015 23:11
ciekawy obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak