Burgery z botwinki z kaszą jaglaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwinka

    2 pęczki
  • kasza jaglana

    3/4 szklanki
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • pestki dyni

    0,5 szklanki
  • sezam

    0,5 szklanki
  • olej

    1/4 szklanki
  • mąka

    3 łyżki
  • sos sojowy

    2-3 łyżki
  • koperek

    0,5 pęczka
  • szczypiorek

    0,5 pęczka
  • imbir

    0,5 łyżeczki
  • kolendra mielona

    0,5 łyżeczki
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, wodę odlać i czynność powtórzyć. Następnie wlać 1 1/2 szklanki wody, dodać szczyptę soli i gotować kaszę na minimalnym ogniu do czasu wchłonięcia płynu. Oczyścić, buraczki i łodyżki pokroić w drobną kostkę, zalać niewielką ilością wody i gotować 5 - 8 minut do czasu, aż botwinka będzie miękka. Następnie odcedzić i porządnie odcisnąć. 
Ugotowaną kaszę wymieszać w dużej misce z botwinką i resztą składników. Doprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem, i ponownie dokładnie wymieszać rękami. Formować równej wielkości kotlety i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Burgery piec 20 minut w temp. 200 stopni, następnie obrócić je i dopiekać kolejne 5 - 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mariuszek8 17.02.2016 09:12
Zupełnie coś innego
Alex_M 23.08.2015 12:23
fajny pomysł
Ewa Wojtaszko 08.07.2015 17:01
świetna propozycja!
Aannkaa82 08.07.2015 10:37
bardzo fajny pomysł
Justi2401 08.07.2015 10:36
Rewelacyjny pomysł na bezmięsny obiad :)
Benita 07.07.2015 23:36
Smakowity pomysł
jasiek 07.07.2015 23:11
ciekawy obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat