Burgery wegetariańskie z czerwonej fasolki, batata i komosy ryżowej

Burgery wegetariańskie z czerwonej fasolki, batata i komosy ryżowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola czerwona z puszki

    1
  • batat

    1 mały
  • quinoa

    1/2 szklanki
  • cebula czerwona

    1 mała
  • zielona pietruszka

  • olej roślinny

    1/4 szklanki
  • mąka kukurydziana

    5-6 łyżek
  • sos sojowy

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Batata i komosę ryżową ugotować. Cebulkę i pietruszkę drobno posiekać. Dokładnie połączyć z pozostałymi składnikami. Można zrobić to w malakserze (będzie bardziej jednolite), lub przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Można dodać więcej mąki kukurydzianej, jeśli masa będzie zbyt rzadka.

2. Rozgrzać patelnię beztłuszczową lub grillową. Z przygotowanej wcześniej mieszanki formować kulki, które następnie należy spłaszczyć na patelni. Jeśli masa będzie się lepić, zmoczyć dłonie. Smażyć około 3-4 minuty z każdej strony.

3. Gotowe burgery podawać z dowolną bułką, warzywami i guacamole.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 12.04.2015 06:51
tak dla mnie rewelacja
Internetowa Kuchnia 29.03.2015 13:56
super! :)))
Ania67 29.03.2015 13:12
Rewelacyjny pomysł
Adamorek 29.03.2015 12:31
bardzo to ciekawe
olkaaa 29.03.2015 12:30
brzmi ciekawie
Futka 29.03.2015 12:04
Świetne, pomysłowe, smakowite i zdrowe burgery! :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat