Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burgery teksańsko - meksykańskie

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bułki hamburgerowe
mielony antrykot 150 gram na osobę
papryka czerwona
papryka żółta
cebula
czosnek 1-2 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
sos chili
ser cheddar 1 plasterek na osobę
sól
pieprz
olej do smażenia warzyw

Przepis i sposób przygotowania na: Burgery teksańsko - meksykańskie

Paprykę kroimy na cienkie paski, cebulę w kosteczkę, a czosnek w bardzo cienkie plasterki. Wrzucamy na patelnię, solimy, dodajemy 1 łyżeczkę słodkiej sproszkowanej papryki i podsmażamy przez 10 minut na niewielkim ogniu, na niewielkiej ilości oleju. Stale mieszamy żeby czosnek się nie przypalił. Zdejmujemy z ognia i zakrywamy folią aluminiową żeby warzywa nie wystygły.

Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla. Bułki kroimy na połówki i lekko grillujemy w piekarniku.

Mięso w misce mieszamy z solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 150 g każdy). Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie.
Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 4-5 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby mięso odpoczęło.

Połówki bułek smarujemy sosem chili. Na spodzie układamy podsmażone warzywa. Na nie kładziemy burgera, ser i znowu warzywa. Przykrywamy górą bułki i podajemy.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak