Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burgery paprykowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 60 dag
sól do smaku
jajko 1
sałata 6 liści
pomidor 6 plastrów
bułka 6
olej do smażenia
sos
majonez tradycyjny 2 łyżki
keczup 4 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Burgery paprykowe

Kroki postępowania

1
Z części gulaszowych wołowych wycinam wszelkie błony i inne niedoskonałości. Mielę w maszynce do mielenia.
Krok 1 - Burgery paprykowe foto
2
Zmielone mięsa przyprawiam papryką słodką oraz ostrą. Mieszam i odstawiam do lodówki na parę godzin.
Krok 2 - Burgery paprykowe foto
3
Następnie wbijam jajko. Solę i przyprawiam suszoną papryczką chili.
Krok 3 - Burgery paprykowe foto
4
Wyrabiam jednolitą masę.
Krok 4 - Burgery paprykowe foto
5
Następnie formuję 6 kotletów wysokości około 2 cm.
Krok 5 - Burgery paprykowe foto
6
Rozgrzewam patelnię grillową na którą kładę przekrojone po połowie bułki.
Krok 6 - Burgery paprykowe foto
7
Przypiekam z jednej strony. Następnie patelnię oczyszczam w okruchów i spryskuję olejem rzepakowym.
Krok 7 - Burgery paprykowe foto
8
Na rozgrzany metal ostrożnie kładę kotlety wołowe.
Krok 8 - Burgery paprykowe foto
9
Smażę 6 minut na średnim ogniu po czym przewracam na drugą stronę. Kolejne 6 minut i gotowe.
Krok 9 - Burgery paprykowe foto
10
Burgery wykładam na liść sałaty położony na bułce.
Krok 10 - Burgery paprykowe foto
11
Możemy również na gorącego burgera położyć cieniutki kawałek sera.
Krok 11 - Burgery paprykowe foto
12
Majonez mieszam z keczupem i tak przygotowanym sosem smaruję mięso.
Krok 12 - Burgery paprykowe foto
13
Na wierzch kładę plasterek pomidora i szalotki. Całość przykrywam bułką.
Krok 13 - Burgery paprykowe foto
14
Dość wysokiego hamburgera jeszcze przyciskam, lekko spłaszczając i gotowe. Smacznego.
Krok 14 - Burgery paprykowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 15.11.2012 09:15
super pomysł
anemon 14.11.2012 18:07
Bardzo precyzyjnie obfotografowałeś proces przygotowywania burgerów. Wyglądają znakomicie.
MAR3STA 07.11.2012 14:46
..te z Master Chefa mogłyby się schować;)
Beatris 07.11.2012 13:38
Ale bym się wgryzła w taką bułę... Aż się rozmarzyłam, bo głodna jestem.
agaK. 07.11.2012 00:13
bardzo smakowicie wyglądają. Lubię takie własnej roboty.
Sroczka 06.11.2012 22:43
Takich jeszcze nie jadłam, ale wyglądają pysznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak