Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burgery domowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 gram
bułka 3 sztuk
sałata 3 liście
pomidor 6 plastry
ogórek 6 plastry
cebula 1 sztuka
majonez 1 łyżka
ketchup 1 łyżka
ser żółty 3 plastry
masło 1 łyżeczka
pasta węgierska 1 łyzeczka
sól
pieprz
czosnek
oregano
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat
woda
ogórek 6 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Burgery domowe

Mielone mięso przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, pastą węgierską, czosnkiem i oregano. Dodajemy jajko, bułkę tartę oraz wodę. Ugniatamy do powstania gładkiej miękkiej masy. Odstawiamy mięsko na kilkanaście minut żeby się przegryzło. W tym czasie rozkrawamy bułki smarujemy delikatnie masełkiem, kładziemy plasterek sera i układamy na kratce. Pieczemy w średnio rozgrzanym piekarniku przez 10 minut. Warzywa według uznania oczywiście kroimy w plasterki, oprócz sałaty. Kotlety smażymy na patelni grillowej.
Sos:
Mieszamy majonez (ewentualnie jogurt naturalny), ketchup, pastę węgierską, sól, pieprz oraz odrobinę sosu worcester. Zostawiamy na chwilę, aby smaki się przeszły.

Po wyjęciu bułek z piekarnika układamy w kolejności: kotlet, sałatę, łyżeczkę sosu, pomidor, ogórek, cebulkę, odrobinę sosu, góra bułki.

Polecam również wypróbowanie rożnych kombinacji warzyw w tym konserwowej papryki, prażonej cebulki lub innych ulubionych.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 22.09.2011 11:56
chyba się skuszę i wypróbuję
Małgorzata77 04.08.2011 11:55
pyszne ale niezdrowe
motomaniak 04.05.2011 12:43
pyszne
dorotka0000025 19.04.2011 10:34
fajny przepisl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak