Przepis i sposób przygotowania na: Burgery ala crispy chicken burger
Mini crispy burgery to świetny pomysł na przekąskę imprezową, ale także obiad dla całej rodziny. Burgery są proste w przygotowaniu, a do tego wyśmienicie smakują i chrupią. Możecie postawić na własna inwencję twórczą i dodać do niego ulubione składniki, np. świeżego ogórka czy prażoną cebulkę czy co tylko przyjdzie Wam na myśl lub co lubicie. W przepisie na crispy burgera oprócz chrupiących ogóreczków konserwowych z miodem SMAK, dużą rolę odgrywa panierka panko, która w porównaniu do tradycyjnej bułki tartej charakteryzuje się większymi kawałkami, a w efekcie większą chrupkością. Koniecznie przygotujcie tę ciekawą propozycję i zachwyćcie się ich smakiem.
1. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do naczynia blendera, doprawimy solą, pieprzem i słodką papryką rozdrabniamy.
2. W misce mieszamy dokładnie mąkę, jajko i wodę masa powinna być gęsta
3. Ze zmielonego kurczaka przygotowujemy małe kulki, które rozpłaszczamy ręką, obtaczamy w masie naleśnikowej i następnie w panko.
4. Smażymy na oleju na złoty kolor, po przewróceniu na patelni - na kotlecik nakładamy plasterek sera cheddar i smażymy aż się rozpuści.
5. Bułeczki przekrawamy w połowie i przypiekamy delikatnie w piekarniku.
6. Mieszamy majonez z musztardą czeską Prymat.
7. Obie połówki bułki smarujemy sosem, nadkładamy sałatę, kotlecika z serem, pomidory suszone, ogóreczki miodowe, pomidora świeżego i cebulę