Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Burgery ala crispy chicken burger

Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Burger ala crispy burger wywołuje zachwyt wszystkich gości podczas imprezy w ogrodzie, domu czy każdej innej okazji. Jego największą zaletą jest chrupkość, którą zyskuje nie tylko dzięki panierce, w której został obtoczony, ale również ogóreczkom konserwowym z miodem SMAK. Jeśli jesteście ciekawi tego przepisu - koniecznie zatrzymajcie się tutaj na dłużej. 

Składniki:

Składniki na Mini crispy chickenburger:

bułeczki
kilka sztuk
filety z kurczaka
2 sztuki
panierka panko
jajko
1 sztuka
mąka
sałata
pomidor
Pomidory suszone paski z ziołami Smak
Sklep Prymat
ogóreczki konserwowe z miodem SMAK
Sklep Prymat
Musztarda czeska Prymat
Sklep Prymat
cebula czerwona
majonez
ser cheddar
Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
Chili z solą morską Prymat w młynku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Burgery ala crispy chicken burger

Mini crispy burgery to świetny pomysł na przekąskę imprezową, ale także obiad dla całej rodziny. Burgery są proste w przygotowaniu, a do tego wyśmienicie smakują i chrupią. Możecie postawić na własna inwencję twórczą i dodać do niego ulubione składniki, np. świeżego ogórka czy prażoną cebulkę czy co tylko przyjdzie Wam na myśl lub co lubicie. W przepisie na crispy burgera oprócz chrupiących ogóreczków konserwowych z miodem SMAK, dużą rolę odgrywa panierka panko, która w porównaniu do tradycyjnej bułki tartej charakteryzuje się większymi kawałkami, a w efekcie większą chrupkością. Koniecznie przygotujcie tę ciekawą propozycję i zachwyćcie się ich smakiem.

1. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do naczynia blendera, doprawimy solą, pieprzem i słodką papryką rozdrabniamy.

2. W misce mieszamy dokładnie mąkę, jajko i wodę masa powinna być gęsta 

3. Ze zmielonego kurczaka przygotowujemy małe kulki, które rozpłaszczamy ręką, obtaczamy w masie naleśnikowej i następnie w panko.

4. Smażymy na oleju na złoty kolor, po przewróceniu na patelni - na kotlecik nakładamy plasterek sera cheddar i smażymy aż się rozpuści.

5. Bułeczki przekrawamy w połowie i przypiekamy delikatnie w piekarniku.

6. Mieszamy majonez z musztardą czeską Prymat.

7. Obie połówki bułki smarujemy sosem, nadkładamy sałatę, kotlecika z serem, pomidory suszone, ogóreczki miodowe, pomidora świeżego i cebulę 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak