Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burger z serem pleśniowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Burger

bułki hamburgerowe
mielony antrykot 150 gram na osobę
ser fourme d'Ambert 1 gruby plaster na osobę
sałata lodowa
pomidor
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Sos (porcja na dwa burgery)

sos sojowy 1 łyżeczka
ostra musztarda 1 czubata łyżeczka
majonez 1 czubata łyżeczka

Porada

Nie jest łatwo kupić ser fourme d'Ambert, ale warto go poszukać. Jego kremowy smak jest niezapomniany.

Przepis i sposób przygotowania na: Burger z serem pleśniowym

Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla. Sałatę kroimy w cienkie paski. Pomidora na plasterki. Składniki na sos mieszamy ze sobą.

Bułki kroimy na pół i lekko grillujemy w piekarniku, mniej więcej przez 5 minut. Wyjmujemy bułki, ale piekarnik zostawiamy włączony.

Mielone mięso solimy i pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od bułki. Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie.
Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-5 minut z każdej strony. I odkładamy na talerz na 4-5 minut żeby mięso odpoczęło. Następnie burgery kładziemy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na burgery kładziemy gruby plaster sera i wkładamy na kilka minut do piekarnika. Drzwiczki zostawiamy lekko uchylone. Ser na burgerze powinien lekko, bardzo lekko zacząć się topić. Tak żeby był bardzo miękki, ale nadal w jednym zwartym kawałku. Potrwa to jakieś 5-7 minut.

Obie części bułki smarujemy sosem. Na spodzie układamy sałatę i plasterki pomidora. Na to kładziemy burgera z serem. Przykrywamy górną częścią bułki i od razu podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 02.09.2014 13:16
slinka sama leci...
Margo1 02.09.2014 12:58
Wygląda ciekawie
Ola1984 02.09.2014 11:29
Fajnie wyglądają te burgery :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak