Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burger wołowy z filetem z pomarańczy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Burger wołowy z filetem z pomarańczy.

Składniki:

Składniki na 4 porcje.

mięso mielone wołowe 500 gramów
pomarańcza 4 filety
boczek wędzony 150 gramów
sałata 1 szt.
ser cheddar 4 plastry
ogórek konserwowy 2 szt.
pomidor 1 szt.
cebula czerwona 1 szt.
sól 2 łyżeczki
pieprz 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
bułka 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Burger wołowy z filetem z pomarańczy

Przygotowanie

1

Mięso mielone w misce ugniatamy, pieprzu, soli oraz ostrej papryki mielonej.
Odstawiamy na 10 min.

2

Boczek wędzony kroimy w cienkie plastry i smażymy na oleju na średnim ogniu po minucie na każdej stronie. Ściągamy boczek z patelni następnie wrzucamy posiekaną w piórka cebulę i podsmażamy.

3

Rozgrzewamy piekarnik do 180° (na dwie spirale). Przyprawione mięso formujemy w krążki, możemy użyć szklanki, którą uformujemy nasze mięso na burgera. Następnie smażymy po 2-3 min na jednej stronie.

4

W czasie gdy mięso smaży się na patelni, kroimy ogórka i pomidora, obieramy pomarańczę.

Krok 4 - Burger wołowy z filetem z pomarańczy foto
5

Bułki pokryte plasterkiem sera wkładamy do piekarnika na jedną minutę, w tym czasie ściągamy mięso z patelni.

6

Teraz wystarczy tylko udekorować nasze danie sałatą i wcześniej przygotowanymi składnikami. Jako sos znakomicie sprawdza się BBQ lub pikantny keczup. Smacznego !

Krok 6 - Burger wołowy z filetem z pomarańczy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak