Przepis i sposób przygotowania na: Burger wołowy z filetem z pomarańczy
Przygotowanie
Mięso mielone w misce ugniatamy, pieprzu, soli oraz ostrej papryki mielonej.
Odstawiamy na 10 min.
Boczek wędzony kroimy w cienkie plastry i smażymy na oleju na średnim ogniu po minucie na każdej stronie. Ściągamy boczek z patelni następnie wrzucamy posiekaną w piórka cebulę i podsmażamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180° (na dwie spirale). Przyprawione mięso formujemy w krążki, możemy użyć szklanki, którą uformujemy nasze mięso na burgera. Następnie smażymy po 2-3 min na jednej stronie.
W czasie gdy mięso smaży się na patelni, kroimy ogórka i pomidora, obieramy pomarańczę.
Bułki pokryte plasterkiem sera wkładamy do piekarnika na jedną minutę, w tym czasie ściągamy mięso z patelni.
Teraz wystarczy tylko udekorować nasze danie sałatą i wcześniej przygotowanymi składnikami. Jako sos znakomicie sprawdza się BBQ lub pikantny keczup. Smacznego !