Burger wołowy z filetem z pomarańczy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Burger wołowy z filetem z pomarańczy.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na 4 porcje.

  • mięso mielone wołowe

    500 gramów
  • pomarańcza

    4 filety
  • boczek wędzony

    150 gramów
  • sałata

    1 szt.
  • ser cheddar

    4 plastry
  • ogórek konserwowy

    2 szt.
  • pomidor

    1 szt.
  • czerwona cebula

    1 szt.
  • sól

    2 łyżeczki
  • pieprz

    2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • bułka

    4 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie

Mięso mielone w misce ugniatamy, pieprzu, soli oraz ostrej papryki mielonej.
Odstawiamy na 10 min.

Boczek wędzony kroimy w cienkie plastry i smażymy na oleju na średnim ogniu po minucie na każdej stronie. Ściągamy boczek z patelni następnie wrzucamy posiekaną w piórka cebulę i podsmażamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 180° (na dwie spirale). Przyprawione mięso formujemy w krążki, możemy użyć szklanki, którą uformujemy nasze mięso na burgera. Następnie smażymy po 2-3 min na jednej stronie.

Krok 4 - Burger wołowy z filetem z pomarańczy foto

W czasie gdy mięso smaży się na patelni, kroimy ogórka i pomidora, obieramy pomarańczę.

Bułki pokryte plasterkiem sera wkładamy do piekarnika na jedną minutę, w tym czasie ściągamy mięso z patelni.

Krok 6 - Burger wołowy z filetem z pomarańczy foto

Teraz wystarczy tylko udekorować nasze danie sałatą i wcześniej przygotowanymi składnikami. Jako sos znakomicie sprawdza się BBQ lub pikantny keczup. Smacznego !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat