Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burger po studencku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Burger

mięso mielone wołowe 500 gram
musztarda 2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
woda 1/2 szklanka

Dodatki

pomidor 1 sztuka
cebula 1 sztuka
ogórek konserwowy 1 sztuka
majonez 2 łyżki
bułka pszenna duża 2 sztuka
ser żółty 2 plaster

Przepis i sposób przygotowania na: Burger po studencku

Zaczynamy od przygotowania mięsa. Wszystkie składniki razem mieszamy, dokładnie ubijamy ręką. Formujemy kotlety o grubości ok. 2cm. Pamiętajcie aby średnica kotleta była większa niż bułki.

Na suchej patelni najlepiej grillowej, ale na zwykłej dałam radę smażymy kotlety. Ja preferuję po 3 minuty z każdej strony na mniejszym ogniu. Gdy będziemy smażyć już drugą stronę - połóżcie plaster sera aby trochę się rozpuścił.

Przygotowany spód bułki kładziemy na talerz. Na to dajemy po kolei licząc od dołu:
- mięso z serem,
- plasterki ogórka,
- cebula,
- pomidor,
Gdy już tak ułożycie lekko dociśnijcie całość ręką aby burger się trzymał.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak