Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burek - czyli bałkański przysmak z jabłkami prażonymi

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składniki

ciasto filo 7-8 płatów
masło 120 g
cukier brązowy 1 łyżeczka
jajko 1 szt

nadzienie

jabłka 5 szt
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier brązowy 1/4 szklanki według uznania
sok z cytryny 1 łyżka
orzechy włoskie 1 garść

Porada

Ciasto filo popularne jest w Grecji, Turcji i na Bałkanach zarówno na słodko jak i na słono .

Przepis i sposób przygotowania na: Burek - czyli bałkański przysmak z jabłkami prażonymi

Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki . Na patelni roztopić masło i wrzucić jabłka pokrojone . Posypać brązowym cukrem , polać sokiem z cytryny .
Dodać cynamon i imbir oraz orzechy drobno pokrojone . Dusić na małym ogniu około 10 minut do momentu odparowania sosu . Gdy są miękkie zdjąć z ognia .
Rozłożyć placki filo i posmarować resztą stopionego masła . Nakładać nadzienie lekko przestudzone .Zawijać w trójkąty i piec w 180 stopniach około 15-20 minut .Po wierzchu można posmarować rozbełtanym jajkiem .
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 19.06.2017 10:52
fajne ciasto :-)
Stenka 18.06.2017 09:39
ciekawa propozycja
Urszula Świeca 18.06.2017 08:39
Wspaniałe ciacho.))
Janina 17.06.2017 22:04
Świetne ciasto;))
katarzynka455 17.06.2017 20:38
i nazwa i deserek superaśne:) porywam na spróbowanie:)
adelajda 17.06.2017 20:05
Super ....bardzo lubię ciasto filo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak