Burek - czyli bałkański przysmak z jabłkami prażonymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • ciasto filo

    7-8 płatów
  • masło

    120 g
  • cukier brązowy

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 szt

nadzienie

  • jabłka

    5 szt
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier brązowy

    1/4 szklanki według uznania
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki . Na patelni roztopić masło i wrzucić jabłka pokrojone . Posypać brązowym cukrem , polać sokiem z cytryny .
Dodać cynamon i imbir oraz orzechy drobno pokrojone . Dusić na małym ogniu około 10 minut do momentu odparowania sosu . Gdy są miękkie zdjąć z ognia .
Rozłożyć placki filo i posmarować resztą stopionego masła . Nakładać nadzienie lekko przestudzone .Zawijać w trójkąty i piec w 180 stopniach około 15-20 minut .Po wierzchu można posmarować rozbełtanym jajkiem .
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem
Ciasto filo popularne jest w Grecji, Turcji i na Bałkanach zarówno na słodko jak i na słono .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 19.06.2017 10:52
fajne ciasto :-)
Stenka 18.06.2017 09:39
ciekawa propozycja
Urszula Świeca 18.06.2017 08:39
Wspaniałe ciacho.))
Janina 17.06.2017 22:04
Świetne ciasto;))
katarzynka455 17.06.2017 20:38
i nazwa i deserek superaśne:) porywam na spróbowanie:)
adelajda 17.06.2017 20:05
Super ....bardzo lubię ciasto filo :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat