Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraki z kozim serem, kiełkami i makiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

burak 500 gram
sałata 2 garści
kiełki rzeżuchy 1 garść
pestki dyni 1 łyżka
mak 2 łyżeczki
ser kozi 2 łyżki
musztarda dijon 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka
ocet winny 2 łyżeczki
miód 1/2 łyżeczki
oliwa 3 łyżki
pietruszka zielona 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Buraki z kozim serem, kiełkami i makiem

(zmodyfikowany przepis z "Tender" Nigela Slatera)

Buraki gotuj przez 30 minut. Po odcedzeniu i przestygnięciu, obierz je, przekrój na pół, a następnie w plasterki.

Do słoiczka wlej ocet, sok z cytryny, oliwę, musztardę, miód, dopraw solą i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wstrząśnij energicznie słoikiem, by składniki się połączyły.

Na talerzu ułóż buraki, porwaną sałatę, kiełki. Posyp makiem, pestkami dyni i ułóż na wierzchu kawałki koziego sera. Polej sosem i podaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak