Buraki na ciepło z barszczu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki gotowane z barszczu

    0,5 kg
  • śmietana 12%

    150 ml
  • sok z cytryny

    4 łyżki
  • sól do smaku

  • cukier kryształ

    1 łyżka
  • olej do smażenia

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Buraki na ciepło z barszczu foto
Buraki, które zostały nam po ugotowaniu barszczu, utrzemy na grubej tarce.
Krok 2 - Buraki na ciepło z barszczu foto
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy starte buraki i podgrzewamy je na małym ogniu, ciągle mieszając, doprawiamy je do smaku, solą, pieprzem i cukrem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Po około 7 minutach dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy, podgrzewamy jeszcze około 2 min.
Krok 3 - Buraki na ciepło z barszczu foto
Buraczki pyszne są zarówno na ciepło jak i na zimno, najlepiej pasują do ziemniaków i kotleta mielonego.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 08.12.2013 08:55
bardzo fajne
wlicka 30.10.2013 20:52
pyszne!!! ;)
Halina14 08.05.2013 08:09
z barszcz nigdy nie wykorzystałam buraków ,muszę wykorzystac
Konczi 10.04.2013 08:34
ja również buraków z barszczu nie wykorzystuję jakoś mało soczyste są wowczas dla mnie
Agnieszka-87-25 10.04.2013 08:13
nigdy do głowy by nie wpadło żeby w taki sposób wykorzystać buraki, super przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat